Guide: Bland hästar och vulkaner

Det vackra vattenfallet Kirkjufellsfoss i Västlandet, cirka 110 km från huvudstaden. 

Det här sagolandet är känt för alla sina hästar och sin spännande natur. Resmålet som aldrig tycks bli omodernt eller tråkigt. Ett land som många har på topp tre över platser de vill besöka. Vilket land pratar vi om?

Landet vi pratar om är självklart Island. Island ligger mitt ute i norra Atlanten mellan Grönland och Färöarna, precis söder om norra polcirkeln. Vintrarna är dock mildare än i norra delarna av Sverige tack vare vattenströmmarna som drar förbi landet. Somrarna är ofta ganska så kyliga och ger mycket nederbörd. Vädret bidrar till en slags magisk stämning och gör att landskapet känns än mer spännande. Med sina tre invånare per kvadratkilometer så är Island det mest glesbefolkade landet i hela Europa.

Islands historia

Landet har en mycket spännande historia. Som de flesta av oss känner till så är Island världens äldsta ännu aktiva demokrati. Det var dock relativt nyligen, historiskt sett, som Island blev det land det är idag. Först 1918 blev landet självständigt, även om det ännu var i union med Danmark. Danmark skötte landets utrikespolitik samtidigt som Island hade självstyre i på många andra punkter. Sommaren år 1944 löpte Islands unionsavtal med Danmark ut och folket röstade att landet skulle bli en helt självständig republip, som det är än idag. Islands parlament, Alltinget, är sprunget ur det ting som hölls år redan år 930 i Tingvalla. Island förekommer hela tiden på olika listor över bra länder att leva i, år  2006 ansågs landet ha världens högsta levnadsstandard. Finanskrisen har puttat ner Island på listan, men landet är fortfarande attraktivt att bo i och att resa till.

Det magiska landskapet

Island är känt för sin mäktiga natur, det har knappast gått någon förbi. Just det vackra landskapet är en av huvudanledningarna till varför så många vill resa till landet. Vulkaners aktivitet är vad som skapat landet och än idag finns vulkaner på Island. En av de allra mest omtalade är Hekla som stolt reser sig 1 491 meter över havet. Förutom vulkaner finns bland annat varma källor, fjordar, vattenfall och mäktiga öppna ytor. Sagolandets natur slutar aldrig att imponera.

 


Besök gärna Skógafoss, ett av Islands största vattenfall.

 

Upplev Island från hästryggen

Det är svårt att turista här utan att komma i kontakt med hästarna. Har du möjlighet att följa med ut på tur på hästryggen så är det verkligen väl värt, det är nämligen fantastiskt. Islandshästen, känd för gångarten tölt, är stabil och trofast. Att rida islanshäst just på Island, i den naturliga miljön, är som att bli ett med naturen. Det är svårt att ens förklara, det måste helt enkelt upplevas. Om du har mycket tid på dig så kan du boka en längre ridning, kanske i flera dygn. Då kan du få vara med och valla lösa hjorder av hästar genom landskapet. Har du mindre tid att tillgå kan du självklart boka ridning i några timmar. Det finns väldigt många arrangörer att vända sig till, och det gör inget om du är nybörjare.

 


Så ståtlig och vacker.

 

Koppla av i Blå Lagunen

Island har hur många varma källor som helst, säkerligen ett tusental. När du badar i en varm källa handlar det inte om att bara värma sig eller doppa sig snabbt. Här sitter du och reflekterar över liveteller bara är i stunden, det är en perfekt aktivitet för att komma ner i varv och vara i nuet. Som turist kan du inte bada precis överallt, det behöver vara ett anordning eller en källa där du vet att det är säkert och tillåtet att ta ett dopp. Blå Lagunen är mycket en mycket välkänd anläggning dit de flesta turister beger sig för att uppleva bad i varm källa. Det är visserligen en anlagd källa, men det känns inte onaturligt. Det är rustikt, drömskt, avskalat och lyxigt på en och samma gång. Ett besök här är oförglömligt och rekommenderas varmt (i dubbel bemärkelse).

 

Blå Lagunen är verkligen en upplevelse. 

Gastronomi, livemusik och trendmedvetenhet

Islands vackra huvudstad är världens nordligaste och Europas västligast belägna huvudstad. Under vinterhalvåret visar sig solen endast fyra timmar per dag medan det under sommaren är dagsljus dygnet om. Det är lätt att tro att Reykjavik är en sömnig och “frusen” stad utan nattliv eller bra restauranger, det är dock helt fel. På plats i Reykjavik upplever du storstadspuls, allt är genuint men mycket trendigt. Om du tycker om mat och dryck är detta en stad för dig. Vill du testa på valkött eller spännande fiskrätter är Thrír Frakkar en restaurang väl värd ett besök. Tycker du om livemusik och dans bör du definitivt styra kosan mot det berömda jazzkaféet Rósenberg.

 

Vackra Reykjavik. 

Spännande valskådning

Havets mäktigaste finns överallt runt Island. Att ge sig ut på valsafari är verkligen spännande. Nästan varje dag under sommarhalvåret avgår valskådningsbåtar från Reykjavik hamn. Det finns självklart ingen garanti att du kommer få se någon val, de rör sig ju som de vill. Har du turen på din sida kan du exempelvis få se knölval, vikval, sillval och möjligtvis en späckhuggare. En vindtät jacka är ett väldigt bra tips, det kommer vara ganska så fuktigt och kyligt på turen.

 


Det finns inget staket om dessa hästar, och har du tur kan du få vara med och valla dem på din ridtur.

 

Att packa med till Island

  • Bra skor.
  • Kamera, eftersom allt är fantastiskt vackert.
  • Vindtäta och praktiska kläder, om du ska ut på tur.
  • Badkläder, om du ska bada i en varm källa.
  • En ganska så väl tilltagen reskassa (Island är inte det billigaste landet att turista i).


De isländska fyrarna reser sig stolt över landskapet. 

Resor
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Öronproppar för noice-cancellation

Livsstil

Pastellfärgad “Lever-Livet” Keps

Boende

Mygglampa Effektiv

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Buss

Res i högsta komfort tillsammans med Vy bus4you!

Vy bus4you

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.