Guide när du ska köpa en begagnad bil

 

 

Är du på jakt efter en ny bil? Om du vill spara några kronor så rekommenderas det att du köper en begagnad. När man köper en bil privat är det dock några saker du bör tänka på så att du gör en bra och säker affär.

 

 

Ta reda på vilket pris som är rimligt

Om du har bestämt dig för vilket märke och vilken modell du vill köpa är det smart att ta reda på ungefär vad det kommer att kosta. Beroende på hur många mil bilen hr gått och hur mycket den är utrustad kan bilen variera lite i pris.

 

Gå in på blocket eller någon annan köp- och säljsajt och scrolla runt på just din bilmodell för att se ungefär vart du landar.

 

Bakgrundskolla bilen

Genom att söka på registreringsnumret kan du ta reda på en hel del om bilens bakgrund och historia. På transsportstyrelsens hemsida kan du till exempel kolla om det finns skulder på bilen.

 

Det finns även en tjänst som heter Carfax. Men carfax kan du kolla upp alla biluppgifter du behöver innan du bestämmer dig om du ska köpa den. Du kan till exempel se besiktningshistorik, ägarbyten, servicehistorik eller om bilen tidigare har varit stulen. 

 

SOM MEDLEM I SENIORDEAL FÅR DU 10% PÅ DIN CARFAX-RAPPORT! ANGE KODEN CARFAX2019 I KASSAN! KLICKA HÄR.

 

Var jobbig mot säljaren

Om du inte känner personen som säljer bilen kan du aldrig vara säker på att hen har goda avsikter! Ställ massvis med jobbiga frågor om bilen och dess historik.

 

Det kan vara allmänna frågor till lite mer specifika, här kan du se en lista på några exempel:

 

* Finns det både sommar- och vinterdäck och vilket mönsterdjup dem?

* Finns alla nycklar och fungerar dem?

* Har du serviceboken tillgänglig? I så fall ska den vara korrekt ifylld.

 

Det här var tre exempel på bra frågor till säljaren redan innan du har åt och tittat på bilen. Det finns självklart fler smarta frågor beroende på vilken typ av bil du funderar på att köpa.

 

Undersök bilen

Du har bakgrundskollat bilen och du har pratat i telefon med säljaren. Har fordonet klarat de två testerna är det troligtvis dags att åka och titta på bilen.

 

Trots att det på papper inte verkar vara något fel på bilen är det viktigt att du undersöker bilen ordentligt. Om du inte är så duktig är det bra om du tar med dig någon som har bättre koll på bilar. Här under har du en kort punktlista du kan följa.

 

När bilen står stilla

* Kolla kaross och däck – Inspektera hela bilen efter bucklor, repor och rost.

* Testa nycklarna – Fungerar nycklarna? 

* Kontrollera invändigt – Se så att klädsel, instrument panel m.m. är hela och fräscha. Kolla dessutom om AC:n, fönster, stjärtvärme och bluetooth m.m. fungerar som det ska.

 

När du provkör

* Testa bromsarna – Gasa upp och tryck till.

* Testa alla lampor

* Kontrollera att inga varningslampor lyser – En enda tänd varningslampa kan bli en dyr historia

* Lyssna på motorn – Låter den bra? Testa stå på tomgång och lyssna att motorn går jämnt.

 

OBS! Fråga säljaren om du behöver upplysas om någonting om bilen. Säljaren har upplysningsplikt!

 

Själva affären

Bilen ser bra ut och rullar fint fram på vägarna. Bra, då är det kanske dags att slå till. Om bromsarna är lite dåliga eller att bilen snart behöver gå igenom en stor service kan det vara rimliga skäl att pruta ner priset lite.

 

Det priset som säljaren först lämnat är troligtvis inte det lägsta hen kan tänka sig vid en försäljning, försök därför att förhandla så gott det går. Det viktigaste är att du går därifrån och känner dig nöjd med affären.

 

OBS! Skriv ett köpepapper! Dubbekolla personens körkort och att det överstämmer med registreringsbeviset och skriv ett papper som komemr att fungera som din försäkring om det uppstår problem. På konsumentverkets hemsida hittar du färdiga köpepapper du kan skriva ut. Den kan du ladda ner här.

 

Boende
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Så inreder du ett praktiskt och lyxigt hemmakontor

Boende

Hemlarm med abonnemang

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Relaterade rabatter

Boende

15% rabatt på speldosor med vackert fågelkvitter!

Northmans

Boende

Skaffa 100% förnybar el till kanonpris!

Skellefteå Kraft

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.