Guide: Res till historiska Krakow i höst

Slottet Wawel i solnedgången.

Krakow är det perfekta resmålet för dig som uppskattar historia, kultur och arkitektur. Oavsett om du reser ensam, med en vän, partner, familj eller en större grupp kommer staden inte göra dig besviken. Vår, sommar, höst eller vinter – det finns alltid mycket att se här. Dessutom är resan hit både billig och snabb, varför Krakow är perfekt när du vill resa iväg över en långhelg.

Krakow är Polens näst största stad. Sedan 1978 är stadens äldre delar, gamla stan, med på UNESCOS lista över världsarv. Fram till slutet på 1500-talet var staden landets huvudstad, innan Warszawa tog över den rollen. Krakow är en historisk stad med oerhört mycket att erbjuda. Den medeltida stadskärnan är otroligt välbevarad, här är det härligt att strosa runt bland de vackra byggnaderna. Eftersom Krakow är en studentstad med en rik kulturell tradition finns det ett bra utbud för alla besökare. Vill du resa till en spännande, vänlig och vacker stad i höst rekommenderar vi varmt att du styr kosan mot Krakow.

 


När du åker spårvagn i Krakow får du se mycket och samtidigt möta trevliga människor. 

Resa till och i Krakow

Att ta sig till Krakow tar ungefär 1 timme och 45 minuter från Arlanda. Reser du från Köpenhamn tar det cirka 1 timme och 30 minuter. Väl på Krakows flygplats är det buss som gäller för att komma in till själva staden. Ett bra sätt att uppleva staden är att promenera mellan punkt a och punkt b. Vill du dock ta dig fram lite snabbare och enklare rekommenderar vi stadens väldigt välfungerande lokaltrafik, det går både bussar och spårvagnar. Att ta en taxi är dessutom relativt billigt med gratis framkörning. Eftersom det säkerligen kommer bli en eller annan promenad på kullersten vill vi tipsa om att ta med bekväma skor.

 


Med en cykel tar du dig snabbt och enkelt runt i staden. Tala med turistbyråerna på plats för mer information. 

Upplev välbevarade gamla stan 

I gamla stan ligger en särskild känsla i luften, tack vare att staden är så välbevarad känns historien mycket påtaglig. Det är spännande att dundera på hur livet kan ha varit i den medeltida staden. Rynek Glowny är ett vackert torg i gamla stan och här hittar du den kända och pampiga Mariakyrkan. På torget kan du handla kläder, mat och mycket mer. Krakow har en levande kafékultur, så vi rekommenderar att du tar en fika här och insuper den härliga atmosfären. Noworolski är namnet på ett välkänt kafé som utan tvekan är värt ett besök, det ligger precis vid torget.

 

 

Ät och ha trevligt i Kazimierz 

Vill du lära dig mer om stadens historia behöver du bara ta en kort promenad från gamla stan. Kazimierz är stadens judiska kvarter och fungerade som central punkt för allt judiskt liv i Krakow i drygt 500 år. Under andra världskriget mer eller mindre förstördes denna stadsdel helt och restaurerades först under 90-talet då Spielberg spelade in Schindlers List just här. Ett besök i Kazimierz är ett måste när du är i Krakow. Trots de djupa sår kriget åstadkommit så ligger en känsla av stolthet och värme här. Numera är stadsdelen mycket trendig. Det är bohemiskt, kulturellt och spännande med gallerier, barer, butiker och fantastiska restauranger i var och vartannat hörn. På söndagar är det en stor marknad på torget i Kazimierz där du kan fynda kläder, väskor, antikviteter och mycket mer.

 


Den polska maten är mastig och rejäl, men mycket god. 

Njut av god mat för en billig penning

Staden är känd för sin kafékultur och är inte sämre när det kommer till restaurangerna. Vissa påstår att polsk mat inte är något vidare – de kunde inte ha mer fel! Den traditionella maten är visserligen mäktig och kommer i stora portioner, men den smakar väldigt bra. Här serveras mycket kål, potatis, korv, svamp, grytor, stuvningar och soppor.

Det är prisvärt att äta ute i Krakow, du får mycket bra mat och service för pengarna. Ett tips är att söka dig till restauranger en bit bort från turistgatorna. Precis som alla turiststäder är maten på de myllrande gatorna lite sämre och mycket dyrare än på de mindre välkända gatorna. Restaurang Wierzynek är en historisk och mycket välkänd restaurang, en självklarhet när du besöker Krakow. Den har varit igång sedan 1364 och är en av Europas äldsta restauranger. Här äter du inte lika billigt som på andra ställen, även om prislappen hade varit betydligt högre om det varit exempelvis Stockholm. Wierzynek är exklusiv med traditionellt polskt kök. Den ligger mitt i gamla stan på promenadavstånd till de historiska byggnaderna och sevärdheterna.

Besök slottet Wawel

Kung Sigismund, på polska känd som Zygmunt III Waza, erövrade Polen 1562. Han ligger begravd i det kända slottet Wawel. Detta landmärke ligger på en höjd mellan gamla stan och Kazimirez. Vandra runt vid det pampiga slottet och följ gärna med på en guidad tur för att lära dig mer om Polen, Krakow och dess historia. Från slottet har du en fantastiskt vacker utsikt över floden Vizsla.

 


Slottet Wawel och floden Vizsla. 

Resor
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Resor

Bisarra lagar i Nordkorea

Resor

Resebokningar ökar efter vaccinbesked

Resor

Det här knepet kommer spara mycket oro när du är på semester

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.