Guide: Sommar i trendiga Helsingfors

Helsingfors, eller Helsinki som staden ju heter på finska, är en riktig pärla. Vi känner alla till staden, men kanske inte tillräckligt väl. Ta inte bara en färja dit och nöj dig med en dagstur innan du tar färjan tillbaka igen. Åk till Helsingfors och upplev staden ordentligt. Här finns så mycket att uppleva – för alla!

Helsingfors är så mycket mer än bara en hamn, varumärket Marimekko och Fazers choklad. Staden har blivit ett hett resmål för de som hänger med i konst och design, dessutom är det ett gastronomiskt mecka utan dess like. Oavsett om du vill resa iväg ensam, tillsammans med vänner, familj eller din käresta så kommer du inte bli besviken. Spetsa smaklökarna, packa med dig finkläder för en kväll på stan, bekväma skor till de härliga promenaderna och en vindtät jacka (det kan blåsa ganska så ordentligt emellanåt). En kamera är också att rekommendera att packa med – staden är oerhört vacker!

Havet är alltid närvarande

Man brukar säga att Stockholm är en stad av vatten. Helsingfors är inte sämre på denna punkt. Strandlinjen är på mer än 130 kilometer och havet är nästan alltid nåbart då det aldrig ligger längre bort än 10 kilometer. Mitt i staden finns havets vikar och sund, lika vackra som i yttersta skärgården. Om du reser hit i sommar får du skärgårdsupplevelsen och den urbana, trendiga upplevelsen på en och samma gång – det ger en underbar känsla som helsingforsborna självklart är stolta över.

 


Skärgården är aldrig långt bort.

 

Helsingfors skärgård – lättillgänglig och vacker

Eftersom havet och skärgården ligger precis i staden är det inte alls svårt att ta sig ut för att uppleva allt vad skärgården har att erbjuda. Du hoppar smidigt på någon av alla färjor och båtar som avgår från Salutorget vid hamnen. På en liten stund är du mitt ute i skärgården och kan insupa allt det vackra och stanna till vid olika vikar för sol och bad. Vi rekommenderar ett besök till fästningsön Sveaborg.

Den finns med på UNESCO:s världsarvslista och är ett mycket spännande utflyktsmål, för hela familjen. Här finns museer, kaféer, restauranger och spännande vallar att vandra på. Om du inte är mörkrädd (eller rädd för spindlar) kan du ta med dig en ficklampa och bege dig ner på äventyr i fästningens spännande tunnlar, det kommer bli en upplevelse du sent kommer att glömma!

 


Den pampiga och berömda katedralen Tuomiokirkko är väl värd ett besök. 

Det gastronomiska Helsingfors

Från Salutorget kan du enkelt och smidigt hoppa på en båt ut till den populära restaurangön Lonnan. Staden har många liknande “örestauranger”. På örestaurangerna kan du insupa sommaren, havet och njuta av mat – på en och samma gång. Det är ett vinnande koncept. Oavsett om du vill ha enklare skärgårdsmat, lyxiga delikatesser eller avnjuta en sann gourmetmåltid kommer du finna vad du söker på dessa härliga öar och holmar. Glöm inte att packa med badkläder eftersom vissa av öarna är perfekta för ett dopp i det friska vattnet. Vill du koppla av på en välordnad, trygg och övervakad strand så rekommenderar vi att du åker till Ungsholmen. Där finns självklart även en fin restaurang. Vill du veta mer så har turistbyråerna i staden all information du kan tänkas behöva – och lite till.

På Salutorget kan du köpa färskfångad eller rökt fisk samt många andra härliga delikatesser. När du vandrar runt på torget kan du andas in den salta luften och njuta av vyn ut över skärgården – det är en upplevelse utan dess like. I den fina saluhallen på salutorget kan du köpa den mest fantastiska och färska lunch. Ett måste för matälskaren! Vi rekommenderar varmt restaurang Rafla som är både en restaurang och en bar. Vill du dra vidare ut i Helsingforsnatten för att uppleva det rika kultur- och nattlivet är Rafla en bra första anhalt. Här kan du njuta av husmanskost på ett modernt vis.

 

Helsingfors ligger ju bara ett stankast från Sverige. 

Designstaden

Du vet säkert redan att Finland är känt för sina skickliga formgivare och modeskapare. Stilrent, funktionalistiska, humoristiskt och i världsklass är den finska designen väl värd att upplevas. Några av de mest kända namnen är Alvar Aalto, Marimekko, Iittala och Arabia. Designtraditionen lyfts fram stolt i Helsingfors och i var och varannan butik kan du köpa vackert formgivna produkter och kläder. Staden är ett mecka för den designintresserade.

Den kulturella staden

I Helsingfors finns många museer i världsklass. Ett av dem är Designmuseet, ett museum dedikerat just finsk design. En ny och mycket sevärd utställning är den samlingsutställning som hyllar landets jubileumsår. Utställningen som varar till år 2020 omfattar det allra bästa av finsk formgivningshistoria. Om du är intresserad av arkitektur är Finlands arkitekturmuseum ett måste under besöket. Här får du som besökare interagera med arkitekturen och formgivningen på ett riktigt bra sätt. Själva målet med muséet är just att aktivera människans kontakt med den byggda stadsmiljön samt ge kunskap och förståelse kring arkitekturen som sådan. Det finns en fin butik i muséet där du kan köpa hem vackra och intressanta böcker om arkitektur.

 


Panorama över den vackra och spännande staden. 

Resor
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Öronproppar för noice-cancellation

Livsstil

Pastellfärgad “Lever-Livet” Keps

Boende

Mygglampa Effektiv

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Buss

Res i högsta komfort tillsammans med Vy bus4you!

Vy bus4you

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.