Guide: Upplev fantastiska Brighton

Brighton Pier speglas i det lugna vattnet.

London är det självklara valet för många när det kommer till att besöka England. Om du vill uppleva strandliv, fantastisk mat och en bubblande atmosfär så bör du åka till Brighton. Staden osar av kreativitet, glädje och kurortshistoria.

 

Att resa dit

Varför inte göra som många britter och köra en “hundkoja”? Tågresan från London tar mindre än en timma, så det är inte svårt att förstå varför kuststaden Brighton är populär. Du kan visserligen flyga till Gatwick Airport, men avgångarna till London från Sverige är fler och brukar vara billigare. Väl på plats i Brighton finns det mycket att se och uppleva. Många reser dit för att uppleva den härliga vegetariska maten på stadens restauranger, andra för att uppleva kultur eller nattliv och ytterligare andra för att insupa den vackra vyn vid vattnet.

Oavsett vad du föredrar att göra på semestern så har Brighton något för dig. Sett till ytan så är Brighton inte särskilt stort, du tar dig enkelt runt till fots och med kollektivtrafiken. Besök någon av turistexpeditionerna på plats eller passa på att fråga personal på flygplatsen när du anländer. Brighton är ett populärt resmål så det finns mycket information att få. På plats i staden kommer du uppleva att den skiljer sig från London i känsla och stil. Brighton är mer excentrisk och oväntad, det finns alltid något roligt och oförutsett att uppleva eller ta del av. Längs med strandpromenaden kan du se en hund åka skateboard eller en kvinna iklädd en foliedräkt cykla med händerna på tramporna. Allt kan hända i Brighton, vilket är själva anledningen till att så många älskar staden.


Brighton är känd för sina färgglada små fiskebodar.

North Laine district

Om du vill uppleva den konstnärliga, kreativa och bohemiska sidan av staden så bör du bege dig till North Laine district. Mer eller mindre kända designers och konstnärer säljer sina alster här, sida vid sida med charmiga antik-och kuriosabutiker och trendiga små restauranger. Här är det gemytligt, charmigt och härligt. När det är dags för lunch eller middag så är utbudet av vegetarisk, vegansk och glutenfri mat stort. Så har det varit i årtionden. Här är de riktigt proffsiga på bra och hälsosam mat, så Brighton och North Lane är ett givit resmål för dig som är intresseras av mat.

Brighton Pier

Ett besök till Brighton Pier är ett absolut måste när du är i staden. Den klassiska piren är ett riktigt landmärke, nästan så att det inte går att köpa ett vykort från staden utan att det föreställer just Brighton Pier. Vad du än gör så avfärda inte denna plats bara för att den är så omtalad och därmed tro att den inte är något att ha – piren är verkligen en upplevelse. Det är som att förflyttas ungefär hundra år bakåt i tiden och uppleva hur britterna såg på semester på den tiden. De ville kurera sig i den friska havsluften samtidigt som de slängde i ett mynt i en spelautomat eller åkte karusell med sin käresta. Att besöka Brighton Pier är som att kliva rakt in i en film eller ett gammalt foto. På piren kan äta gott och roa dig en bra stund, för att sedan runda av med den näst intill obligatoriska sockervadden.

 


Den välkända skylten vid entrén.

Royal Pavilion

Ett annat vanligt motiv på vykort från Brighton är the Royal Pavilion. Prins Georgs av Wales, senare kallad Georg IV av Storbritannien, lät uppföra denna spektakulära byggnad som för tankarna till Indien. Med sina “lökformade” kupoler reser sig Royal Pavilion ståtligt i staden. Byggnaden färdigställdes i slutet på 1800-talet och var en del i arbetet att förändra bilden av staden från att vara känt som ett fiskesamhälle till att bli en stad med status. Vid den här tiden hade staden redan cirka 50 000 invånare, vilket var ett högt antal invånare på den tiden. Georg IV levde loppan, så att säga, och var inte populär bland vanligt folk. Han lät bygga en hemlig gång från sin pampiga bostad för att ha en väg att fly om det skulle behövas.

 


Ett extravagant bygge som huserat många kungligheter och kändisar.

Stränderna

Den vackra klapperstensstranden sträcker sig genom hela staden. Just närheten till hav ohg strand är typiskt för städer som en gång fungerat som kurorter. På somrarna är det fullt med besökare längs med hela strandsträckan. En bit bort ligger fiskarnas båtar ute och guppar och ytterligare längre bort finns även ett område avsett som nudistbad. Stadens invånare är väldigt frisinniga och toleranta mot varandra och varandras olikheter. Så har det varit länge, och så kommer det antagligen fortsätta vara.

 


Inta solstolen på en av de berömda stränderna.  

Resor
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Resor

Bisarra lagar i Nordkorea

Resor

Resebokningar ökar efter vaccinbesked

Resor

Det här knepet kommer spara mycket oro när du är på semester

Relaterade rabatter

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Buss

Res i högsta komfort tillsammans med Vy bus4you!

Vy bus4you

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.