Guide: Upplev hansastaden Lübeck

Var du än är i Lübeck så känner du historiens vingslag. Passa på att uppleva staden från vattnet och boka rundtur.

Hansestadt Lübeck, som är stadens tyska namn, ligger i norra Tyskland. Närmare bestämt i förbundslandet Schleswig-Holstein. Staden har ungefär 200 000 invånare och kan i och med det jämföras storleksmässigt med Uppsala. En vallgrav ringar vackert in stadens centrum. Där kan du strosa bland välbehållna medeltida byggnader och insupa en härlig historisk atmosfär. Lübeck är det perfekta resmålet med en repertoar som passar för dig och din käresta, för en resa med familjen eller med vännerna.

Lübeck är en populär turiststad och har många hotell och restauranger att erbjuda. Hotellpriserna ligger på runt 700 till 1000 kronor per natt. En middag med mat och dryck på restaurang kostar ungefär 300 kr. Prismässigt ligger staden i och med det ungefär som Sverige. Sommarhalvåret är fantastiskt i Lübeck. Våren anländer tidigare än i Sverige och sommaren varar längre. Från början av maj till slutet av september är vädret riktigt skönt och härligt i detta medeltida handelscentrum. Lübeck ligger på ett bekvämt avstånd från Hamburg. Hamburg är en storstad med fyra miljoner invånare och ett väldigt stort utbud av restauranger och kultur. Passa gärna på att göra en dagsutflykt dit när du är på plats.

 


Hamburg är ett perfekt utflyktsmål när du är i Lübeck.

Upplev den gamla staden

Det är härligt att strosa i de gamla gränderna. Lübeck är en gammal stad med många historiska sevärdheter. År 1987 blev delar av den gamla stadskärnan upptagna på UNESCO:s Värdskulturarvslista. Eftersom stora delar av staden förstördes under andra världskriget har en omfattande restaureringar genomförts för att ge Lübeck sin forna glans tillbaka. När du strosar runt i staden hittar du hela tiden saker att se och uppleva. I vallgraven kan du se en spektakulär rekonstruktion Lisa von Lübeck, ett hansaskepp från 1400-talet. Om du uppskattar kultur bör du besöka St. Annen-museet, Behnhaus och Holstentor-museet. Det finns även ett privatägt dockteatermuseum utan dess like.

 


En vacker vy över gamla stans byggnader.

 

Holstentor – en av de ursprungliga stadsportarna

Staden har fyra pampiga stadsportar. Holstentor är en av dem och byggdes år 1477. Som en symbol för stadens makt och rikedom byggdes den redan utanför gamla stadens vallgrav. Besökare skulle genast få respekt för staden och dess mäktiga handelsmän. Passa på att besöka museet inne i ett av tornen. Där kan du bland annat se en spännande modell av staden från år 1650. Utäver den visas här historiska skeppsmodeller, rustningar, vapen, tortyrredskap och handelsvaror. En spännande, men något skrämmande, del av en mäktig hansastads historia. Holstentor är ett måste för den historieintresserade.

 


Mäktiga Holstentor

En Nobelpristagares hus

Günter Grass ses som en av Tysklands absolut främsta nutida författare. År 1999 tilldelades han Nobelpriset i litteratur. Günter Grass hus är en byggnad i Lübecks gamla stad tillägnad denna enastående, ännu levande, författare. Det gamla huset på Glockengießerstrasse ligger precis nedanför Katharinenkirche.

Ett medeltida kloster

Det vackra gamla klostret Burgkloster grundades redan år 1229 vid Burgtor, det vill säga vid en av stadens portar. Under medeltiden sågs det av många som Tysklands mest betydelsefulla klosteranläggning. Klosterbyggnadens roll har varierat under tidens lopp. Det har exempelbis huserat stadens fattiga under en period som fattighus. Andra världskriget satte sina spår i byggnaden som då var ett häkte.

Marsipanens Mecka

I Gamla Stan, mittemot Rådhuset, ligger det världsberömda kaféet Niederegger. I deras marsipansalong kan du lära dig allt och lite till om marsipan. Ett tips är att boka guidning i museet eller tid för marsipanmodellering redan innan du reser, det brukar nämligen ha en tendens att vara fullbokat.

 

.
Det finns marsipan och så finns det marsipan. Du behöver besöka Niederegger för att förstå skillnaden.

 

 


Om du vill köpa med dig något typiskt från staden så är marsipan det givna valet.

Resor
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Resor

Det här knepet kommer spara mycket oro när du är på semester

Resor

Häftiga och otroliga fakta om jorden

Resor

Det här får du ta med dig i handbagaget

Relaterade rabatter

Paket

15% på allt boende hos First Camp

First Camp

Paket

5% rabatt på din resa med Detur!

Detur

Biluthyrning

Upp till 35% rabatt på din nästa hyrbil

Auto Europe

Hotell

25% på sista minuten

Radisson

Hotell

10% rabatt på din hotellvistelse

Hotels.com

Paket

500 kr rabatt på din skidresa

Lion Alpin

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Oktoberdeal - 23% permanent nedsatta kvalitetsviner!

Vinoteket.se erbjuder hemleverans av expertutvalda viner. Fri frakt och snabb leverans hem till dörren på en tid som passar dig – inga fler långa köer och tunga kassar!

*Erbjudandet gäller så långt lagret räcker

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.