Guide: Upplev historiska och vackra Aten

Vy över Byzantinekyrkan och Hephaestustemplet. 

Aten är en av världens äldsta städer. Staden har en fantastisk atmosfär som inte går att uppleva någon annanstans. Här finns det otroligt mycket att se som turist, du kommer dessutom tas emot med öppna armar och få ett härligt bemötande. Aten är en varm och vänlig stad som är omöjlig att inte älska.

Det har inte talats så mycket om Aten på senare tid. Den ekonomiska krisen har delvis överskuggat Grekland som resmål, vilket är väldigt synd. Grekland är ett fantastiskt land att semestra i och Aten är en underbar stad. Har du inte varit här ännu är det vår varma rekommendation att du planerar en resa hit. Har du redan varit här finns det dessutom många anledningar att åka tillbaka. Staden har nämligen oändligt mycket att erbjuda och blir aldrig långtråkig. Historia, kultur, mat, dryck, shopping – här finns något för alla!

 


Akropolis är ett måste när du är i Aten. 

Akropolis

Akropolis är en magisk plats. Namnet bygger på grekiska orden akros, vilket betyder högt beläget och polis, vilket betyder stad. 1987 togs platsen upp på UNESCOS världsarvslista. Inträdet kostar 12 euro och då ingår en hel del andra sevärdheter i priset. Akropolis är förmodligen ett av de vackraste historiska monumenten i hela världen. Under antiken hade platsen en stor betydelse och status. Här byggdes flera tempel till olika gudar. Allt finns inte kvar än idag, men delar av templen går att se och uppleva. Akropolisklippan ligger på en höjd cirka 150 meter över havet och är ett vackert kalkstensberg. Oavsett när på dygnet du besöker platsen finns det mycket att se. Om du vill slippa trängas med väldigt många andra turister är tidig morgon eller kväll att rekommendera. På kvällen lyser de dessutom upp de mäktiga ruinerna, det är verkligen vackert att se. Väl på plats bör du besöka Parthenon.

Det är kanske det mest kända templet tillägnat den grekiska gudinnan Athena. Du kommer även se Propyléerna, vilket är den välkända porten till Akropolis. Här finns dessutom Dionysosteatern – en stor scen där bland andra Sofokles uppträtt. Är du det minsta intresserad av historia kommer du uppleva en fantastisk magi på Akropolisklippan. Några hundra meter från klippan ligger Akropolismuseet. Här presenteras de historiska lämningarna i ett informativ och intressant sammanhang. Museet är en stilig och modern byggnad, ett måste för den arkitekturintresserade.

 


Ståtliga Akropolis. 

Lykabettosberget

Om du vill få en riktigt bra vy över staden bör du bege dig till Lykabettosberget. Trots att många säger att Akropolisklippan ger den bästa utsikten är denna plats snäppet bättre. Knyt på dig ett par bra skor och ge dig ut på vandring. Räkna med ungefär en halvtimma för att komma upp till toppen. Planera gärna in denna utflykt en morgon, innan det blir för varmt. Uppe på toppen finns två restauranger, det kända Saint George-kapellet och en stor utomhusarena. Vill du inte vandra finns en linbana som avgår från Aristippou Street.

Zeustemplet

Zeustemplet byggdes för att hedra den allra största guden – Zeus. Platsen är magisk än i dag. Det tog riktigt lång tid att färdigställa templet. Det började byggas 500 år f.Kr och färdigställdes så sent som 100 år e.Kr. Strosa runt på denna magiska plats och dröm dig bort till hur det kan ha sett ut när templet var i bruk.

National Gardens

Ibland kan det vara skönt att få en paus från folkmyllret i en turiststad. I Aten är kan du uppleva lugn och natur på en väldigt central plats, nämligen National Gardens. Här kan du uppleva fantastiska växter, antika ruiner, mosaiker, pelare, till och med en sköldpaddsdamm. Besök gärna Botanical Museum of the National Garden. Det är ett anonymt litet museum där du kan se samlingar av torkade växter som odlas i trädgården. Dessutom får du lära dig mer om trädgårdens historia och se underbara botaniska målningar. Ett måste för den trädgårdsintresserade.

 


Besök gärna Saint Marina ortodoxa kyrka. Kyrkan är fantastiskt vacker med sin vy över staden.

 

Shopping

Oftast talas det om Paris och London som de självklara shoppingstäderna i Europa. Aten är minst lika bra på den punkten. Ermou är en stor gågata där du hittar märkesbutiker med kläder, skor och accessoarer i olika prisklasser. De exklusivare märkena finns i området Kolonaki. Vill du köpa med dig något mer genuint hem rekommenderar vi ett besök i områdena Plaka och Monastiraki, nära Ermou.

Här hittar du en hel del klassiska turistbutiker men även vacker hantverk till en rimlig penning. På söndagar har dessutom Monastiraki en stor loppmarknad. Här finns även många antikaffärer. Central Market på Athinas Street är den bästa platsen att ta sikte på om du vill köpa olivolja, kryddor och annat ätligt. Stämningen här är bubblande och härlig. Köp gärna en glass, strosa runt och ta del av den grekiska värmen! 

Resor
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Öronproppar för noice-cancellation

Livsstil

Pastellfärgad “Lever-Livet” Keps

Boende

Mygglampa Effektiv

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Buss

Res i högsta komfort tillsammans med Vy bus4you!

Vy bus4you

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.