Med hjälp av rätt redskap blir trädgårdsarbetet lättare och roligare. Beroende på om du har stor eller liten trädgård, eller kanske en begränsad yta på balkong eller terass, så är behoven av redskap och maskiner olika. Du behöver dock inte köpa allt och inte heller det dyraste, med ett fåtal väl utvalda redskap kommer du väldigt långt i trädgården.
Faktum är att det inte krävs särskilt många redskap för att på ett bra sätt sköta en genomsnittlig trädgård. Dock är det viktigt att du ser till att använda rätt redskap för rätt arbete och att redskapen har bra kvalitet och hålls i gott trim. Tänk på att det faktiskt är redskapen, inte du själv, som ska göra det faktiska jobbet. När det är dags att köpa redskap till trädgården eller balkongen så är det klokt att köpa de som är lätta att använda och som tål slitage. De dyraste varumärkena är inte alltid bäst. Ofta har de stora byggvaruhusen och de större trädgårdsvaruhusen riktigt bra egna serier med redskap, maskiner och verktyg. De har ofta tillräcklig kvalitet och en lagom prislapp. Här är våra bästa tips på redskap som är bra att ha.
Sekatör
En bra sekatör är ett måste i varje trädgård. Den klarar av att klippa allt från blommor, till buskar till tunnare grenar när det är dags att beskära. En vass och bra sekatör ger ett fint och snitt. Med en bra snittyta läker städ och buskar bättre.
Planterspade
En liten och smidig planterspade behövs i varje trädgård och är även bra att ha om du planterar på balkong eller terrass. Det finns varianter i plast som fungerar bra, även om de med blad i metall håller bättre.
Sekatörer, planteringsspadar, en liten räfsa och en blomspruta – bra att ha i varje trädgård.
Trädgårdshandskar
Med ett par smidiga trädgårdshandskar slipper du smutsa ner dig. Om du vill att de ska skydda från taggar och vassa grenar så bör du välja en modell som är förstärkt exempelvis med gummi. Det finns dessutom modeller som går längre upp på armen, perfekt om du ska klippa buskar och har på dig kortärmat. Under årets kallare månader är det smart att avvända fodrade handskar, dock ett par som är smidiga och inte känns klumpiga.
En kanna i zink, ett par rejäla handskar och planterspadar med handtag i trä.
Trädgårdsslang, vattenkanna och vattenspridare
Är det något som alla växter verkligen behöver, förutom jord och sol, så är det ju vatten. Har du väldigt hårt vatten där hemma så kommer du antagligen behöva byta slang och vattenspridare med jämna mellanrum. Då kan det vara klokt att inte köpa allt för dyra varianter eftersom de i vilket fall behöver bytas ut ganska så snart.
Precis som med alla redskap i trädgården så bör du välja de som är lätta att använda. Dessutom kan det vara trevligt att till exempel välja en dekorativ vattenkanna. Eftersom trädgården delvis är till för syns skull och för din egen njutning så är ett “smycke” inte helt fel. Numera finns det mängder med bra trädgårdsbutiker på nätet. Vad sägs om en vacker kanna från exempelvis Frankrike?
Den här typen av slangmunstycke har reglerbar spridning så att du kan anpassa strålen efter behov.
Spadar, skyfflar och grepar
All sorts grävning och förflyttning kräver lite större redskap. Det lönar det sig att välja spadar, skyfflar och grepar med hänsyn till den som ska använda dem. Du vill ju inte få ont i kroppen av arbetet, så välj redskap efter dina förutsättningar. Om du har problem med exempelvis smärta eller liknande så är det smart att välja redskap av lättare material. Aluminiumspaden väger minst men tål inte så mycket. Plastredkap tenderar att gå sönder mycket lätt. Starkast är självklart de gjorda av smidesstål, de väger dock mest.
Många anser att en grep är onödig och satsar bara på spadar och skyfflar. Faktum är att en grep nästan är oumbärlig vid exempelvis jordförbättring av en större rabatt. Du kommer djupt ner i jorden och kan enkelt vända den. Grepen är även din bästa kompis om du ska anlägga ny rabatt eller av någon annan anledning bearbeta mark. Välj en stadig och rejäl variant som inte går sönder så fort du exempelvis stöter på en sten i jorden. När det kommer skaft på spadar, grepar och skyfflar så brukade ask och björk vara standard. Numera är polypropylenöverdragna aluminiumrör vanligast. De är lätta, starka och sköna att arbeta med. Välj det material du trivs bäst med.
Grip tag i grepen och sätt igång med grovjobbet. Tänk bara på att inte överanstränga kroppen – låt grepen arbeta.
Skottkärra och korgar
Om du exempelvis har en liten radhustomt kan en skottkärra vara lite överflödig, det vill säga om du inte ska uträtta större förflyttningsarbeten. En bra och stabil lövkorg är tillräcklig för att samla ihop kvistar, grenar, löv och ogräs. Har du en större yta är dock skottkärran svår att kvara sig ytan. Precis som med allt annat som ska användas utomhus i din trädgård så ska du välja god kvalitet. Tänk på att ställa den med handtagen upp när den inte används, så att den inte samlar vatten och rostar sönder. Om du skulle få punktering så behöver du inte köpa ny skottkärra. Du åtgärdar det lika enkelt som du lagar punktering på en cykel.
Skydda alla redskap från väder och vind, då håller de längre. Ett uthus eller trädgårdsskjul är en bra investering. Dessutom ser det trevligt ut och du får en plats att sköta plantering i krukor och frösådd.
Krattor och räfsor
Årstiderna har sin gång i trädgården. Löv som faller till marken blir till gödning för jorden. Med det sagt är det inte så roligt när det ligger fullt med kvistar och löv på grusgångar, altaner och uppfarter. Dessutom kan det se lite skräpigt ut med löv här och var på gräsmattan, åtminstonde för dig själv. Lövhögar bildar dessutom en barriär mellan solen och grässtråna vilket gör att gräset slutar växa och blir blekt. I och med det så är en lövräfsa av bra kvalitet ett måste för varje trädgårdsägare. Precis som gällande spadar, grepar och skyfflar så finns de i olika material, storlekar och kvaliteter. Precis som med alla redskap så kan du fynda dem i varuhusen eller köpa dem i finare butiker.
Tänk på att räfsan ska vara lätt att använda och tåla en hel del. En fjädrande lövräfsa med själva “räfsdelen” i metall är att föredra. De som är av plast tenderar att gå sönder alldeles för enkelt. Med lövräfsan kan du lätt samla upp löv på grus och i gräs. Samtidigt som den är exemplarisk för att få bort alla löv och kvistar från gångar och gräs så får den med sig mossa på en och samma gång. Dessutom der grusgången trevlig ut efter en omgång med lövräfsan.
Om du har gamla slitna redskap där hemma, sätt då upp dem på en uthusvägg eller grind. Dekorativt, charmigt och med en historia att berätta.