Alzheimers sjukdom är en form av demens som cirka 100 000 människor i Sverige lider av idag. Ungefär 1 av 14 över 65 får Alzheimers och 1 av 6 över 85. Idag finns det bromsmedicin som fungerar och det är därför viktigt att upptäcka sjukdomen i tid.
Alzheimers blandas ofta ihop med annan demens. Det finns många olika sorters demens, alla som har demens har därför inte Alzheimers, däremot har alla med Alzheimers demens.
Det som händer vid sjukdomen är att du får vissa symptom som sedan blir sämre med tiden. Nedan kan du läsa en lista på de vanligaste och tidigaste symptomen på Alzheimers.
1. Minnesförlust
Det här är det vanligaste symptomet. Det är svårt att ta till sig ny information och man glömmer lätt konversationer och händelser som precis ägt rum. Man får dessutom problem med att läsa, skriva prata och lösa enklare matematiska problem.
2. Kognitiva funktioner
Förmågan att avgöra/fastställa och förstå sig på saker försvinner långsamt. Det blir svårt att ta initiativ och att vara självständig. Sociala färdigheter försämras och desorientering i form av förvirring av tid och rum är vanligt.
3. Försämrad verklighetsuppfattning
Patienter med Alzheimers blir ofta misstänksamma och paranoida eftersom att de lider av vanföreställningar. På grund av det här är det därför vanligt att de tror att familjemedlemmar eller sköterskor till exempel stjäl ifrån dem.
4. Problem med vardagliga aktiviteter
Vanliga saker i vardagen kan vara svåra och utförs mycket mera klumpigt än de borde. Dock kan det här i vissa fall fortsätta skötas naturligt en ganska lång stund in i sjukdomen och därför verkar det som att allting är normalt för någon annan.
Skydda dig mot Alzheimers
Åldern är den absolut kraftigaste riskfaktorn för Alzheimers men din livsstil kan också komma att spela en stor roll, speciellt i huruvida tidigt du får sjukdomen. Här nedanför kan du läsa om några tips över hur du kan motverka att få Alzheimers, så gott som det bara går.
– Ät fisk och nötter
Den nyttiga fettsyran Omega-3 har visat sig ha en skyddande effekt mot Alzheimers. Fisk och nötter är två väldigt bra exempel på kost som har stora mängder omega-3 i sig och framförallt valnötter är väldigt bra att äta mycket av.
– Undvik stora mängder alkohol
Alkohol skadar nervcellerna och flera studier har visat att stor konsumtion av alkohol leder till tidigare demens. Varför det är så har forskarna inte kommit fram till men att sambandet mellan alkohol och Alzheimers existerar är bevisat.
– Ät vitaminer
Det finns flera vitaminer som har visat sig vara bra i förebyggande syfte mot Alzheimers. Studier visar till exempel att Alzheimerspatienter har ett lågt värde av C-vitamin och antioxidanter.
D-vitamin är ännu ett ganska outforskat område men de studier som har gjorts visar att det kan ha en positiv effekt för hjärnan. D-vitamin finns dessutom i fet fisk där du på samma gång får mycket omega-3.
De som har högre halter av vitamin E har minskad risk att drabbas av Alzheimers. Varför det är så är forskarna inte riktigt säkra på men de tror att det beror på att den är så antioxidant.
Vitamin B6 och B12 har båda visat sig vara skydd mot Alzheimers. B12 har till exempel många viktiga funktioner i cellerna och de som har ett lägre värde av det har en ökad risk att drabbas av Alzheimers.
– Hjärt- och kärlsjukdomar
Allt som har med ökade risker för hjärt- och kärlsjukdomar är viktigt att ta på största allvar, inte bara för att de är farliga i sig utan för att de även ökar risken för Alzheimers. Om du har högt blodtryck är det viktigt att du behandlar det omgående. Rökning, dålig kosthållning och stillasittande är även det förknippat med hjärt- och kärlsjukdomar.
– Aktivera hjärnan
Det är viktigt att man håller hjärnan aktiverad och på hugget. Det har till exempel visa sig att socialt umgänge är bra för att skjuta upp sjukdomen. Danslektioner, korsord, schack, att utbilda sig och spela datorspel är effektivt mot Alzheimers.