En rykande färsk skiva lantbröd med smör och ost kan vara något av det godaste som finns till frukost. Som tur är så är det enkelt att baka – här är vårt bästa recept!
Ingredienser
- 5 dl vatten
- 25 g jäst
- 1 msk salt
- 11 dl specialvetemjöl
Gör så här
1 ) Värm vattnet till kroppstemperatur, cirka 37°C. Rör ut jästen och saltet i vattnet.
2 ) Blanda i mjöl, lite åt gången.
3 ) Jobba ihop en smidig, men lite kladdig, deg. Låt degen jäsa under duk i cirka 45 minuter.
4 ) Forma till en limpa och lägg på plåt med bakplåtspapper.
5 ) Sätt ugnen på 200°C.
6 ) Låt jäsa igen under bakduk, nu i 30 minuter.
7 ) Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 35 minuter. Vill du ha en lite hårdare skorpa kan du grädda cirka tre minuter extra på maxvärme precis på slutet.
8 ) Skär upp när brödet hunnit svalna lite och servera med önskat pålägg.
Tips
Baka några extra bröd, låt dem svalna och skiva därefter i lagom tjocka skivor. Frys in och plocka sedan fram så många skivor du vill ha. Låt de frysta skivorna tina i påsen eller rosta dem i brödrosten. Det är hur bra som helst!
Njut av frasigt, gott bröd.