Häftiga och otroliga fakta om jorden

 

 

 

Jorden är en fascinerande och otrolig plats med många oregelbundenheter och underliga saker som de flesta inte vet eller kanske bara inte tänker på. Många saker är inte alls som vi föreställer oss men jorden är på sitt helt eget sätt och många gånger är det inte mycket vi kan göra åt det.

 

I den här artikeln har vi samlat lite onödiga men underhållande fakta om världen.

 

New York city ligger längre söderut än Rom

Ja det kan kännas konstigt eftersom att New York har ett liknande klimat som Sverige medan det i Rom sällan blir speciellt kalla vintrar och ofta extremt varma somrar.

 

Skottland ligger längre norrut än Alaska

Det här är kanske ännu mer otroligt. Att New York ligger längre söderut än Rom är helt klart enklare att acceptera än att Skottland skulle ligga längre norrut än den iskalla staten Alaska. Men så är det.

 

Det ligger bara ett land mellan Norge och Nord Korea: Ryssland 

Om du står i Oslo kommer du givetvis behöva korsa ett par andra länder innan du kommer till Nord Korea men i norra Norge, där landet gränsar till Ryssland kan du bara ta dig igenom ett enda land för att komma till Kim Jong Un:s statsgränser. 

 

Kanada har mer än 50% av världens naturliga sjöar

Att det nordligast landet i Nordamerika har många sjöar, däribland några av världens största, vet nog de flesta. Hela 9% av landet består faktiskt av sjöar. Det som många inte vet är att över 50% av alla världens naturliga sjöar ligger i Kanada.

 

Afrika är den enda kontinenten som ligger i alla fyra hemisfärer

Afrika är förvisso en stor kontinent men pågrund av hur den är placerad på jordklotet sträcker den sig över både norra och södra halvklotet, samt det västra och östra.

 

Flera byggnader i New York har sitt eget postnummer

På Manhattan I New York finns det så många stora byggnader att de har blivit tilldelade sina helt egna postnummer. Idag finns det hela 43 byggnader med sitt eget postnummer i New York.

 

90% av jordens befolkning bor på det norra halvklotet

Med tanke på att det är både enklare att leva och att odla på det norra halvklotet är det inte speciellt förvånande att det bor fler på jordens norra halva. Att det däremot är så mycket som 90% är det inte många som vet.

 

Mount Everest ryms i Marianergraven

Världens djupaste djuphavsgrav, Marianergraven, är faktiskt djupare än världens högsta berg är högt. Mount Everest skulle alltså få plats i Marianergraven om man nu hade förmåga att flytta på det otroligt stora berget.

 

Kina ligger över fem tidszoner men använder bara en standard tid

I de flesta delar av världen delar man upp jorden efter tidszoner, bara i USA skiljer det 6 timmar mellan den västra och den östra kusten. Efter kriget valde dock Kina att använda sig av en enda tidszon vilket är ”Bejing standardtid”. Om man därför kliver över gränsen till Afghanistan i västra Kina måste man ställa om klockan hela 3,5 timmar.

 

Australien är bredare än månen

När man tittar på en karta förstår man inte riktigt hur stort Australien faktiskt är. Trots att det såklart är mer yta totalt på månen har Australien en större diameter. Medan månen bara har 3400km i diameter är det 4000km mellan Australiens västra och östra kust.

 

Resor
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Sladdlös portabel dammsugare

Livsstil

3-i-1 Portabel vevradio med inbyggd solcellslampa och powerbank.

Livsstil

3-i-1 Hundmat- och Vattenflaska för resan

Relaterade rabatter

Boende

Algarve, din soliga destination, året runt!

Go2Algarve

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Buss

Res i högsta komfort tillsammans med Vy bus4you!

Vy bus4you

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.