Huevos rancheros – Mättande mexikansk frukost med ägg

Bild från seriouseats.com
Bild hämtad från Seriouseats.com
Frukostkulturen ser olika ut i olika länder. I England äter man ofta bönor med korv, i Japan äter man soppa och i Sverige äter vi ofta smörgåsar eller fil med flingor. Ägg är dock en vanlig komponent i frukost runt om i hela världen.

En vanligt frukosträtt i Mexico är huevos rancheros, en chilikryddad salsa som serveras med stekt ägg ovanpå ett tortillabröd. Stinget från chilin sägs vara för att man ska vakna till på morgonen men precis som med allt annat måste hettan regleras beroende på vem som ska äta det.

Till huevos rancheros serveras ofta avokado, mexikanskt ris, koriander eller bönor men rätten varierar väldigt mycket från hushåll till hushåll och man får ofta testa sig fram vad man själv tycker om att lägga till.

 

Det här receptet är för 6 personer och perfekt om du ska bjuda på frukost, om du vill laga färre portioner är det bara minska på ingredienserna.

Igår publicerade vi en artikel hur man steker ägg för att få de så krispiga som möjligt, det receptet kan du läsa här.

 

Du behöver (för 6 portioner)

1 torkad chili (gärna chipotle, ancho eller en annan rökt chili)

1 liten gul lök (tunt skivad)

4 vitlöksklyftor (tunt skivade)

1 tsk chilikrydda

0,5 tsk torkad oregano

1 burk krossade tomater

0,5 dl färsk koriander + lite extra för topping

1 msk soja

1 tsk limejuice

12 tortillas (2 per person)

12 ägg (2 per person)

Valfri ost för servering (förslagsvis riven cheddar)

Förkokta svarta bönor för topping (valfritt)

 

Så här gör du

1: Ta bort stammen och fröna från den torkade chilin. Placera chilin på en tallrik och kör på hög värme i mikrovågsugnen i cirka 15 sekunder. Använd en sax för att klippa chilin i tunna remsor.

2: Stek lök och vitlök i en kastrull på medium-hög värme med lite olja tills de blir mjuka och börjar bli gyllene. Tillsätt chilin och oreganon och fortsätt steka i 15 sekunder innan du häller över de krossade tomaterna. Låt allting sjuda tillsammans i cirka 10 minuter.

3: Mixa allting med en stavmixer eller i en matberedare tills du får en mjuk puré. Blanda ner koriander, limejuice och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

4: Häll ner en generös mängd olja i en stekpanna och stek alla tortillabröd på mediumvärme i cirka 15 sekunder på varje sida. De ska få lite krisp men samtidigt fortfarande vara böjbara. Täck de färdigstekta bröden med en kökshandduk eller folie så att de håller sig varma.

5: När tortillabröden är klara är det dags för äggen. Öka värmen på spisen lite och tillsätt mer olja om du behöver. Stek genom att ösa oljan över äggvitan med en sked.

6: För servering. Placera 2 tortillabröd på en tallrik, häll på salsan och lägg sedan på ägget. Servera gärna med lite förkoka bönor, ost, avokado, koriander och limeklyftor.

 

Det kanske låter komplicerat för frukost, men tro mig, du kommer inte ångra dig!!

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Laga mat efter säsong

Mat & Dryck

Därför ska du äta kiwiskalet

Mat & Dryck

Bästa sättet att tina kött

Relaterade rabatter

Mat

10% rabatt på kökstillbehör och baktillbehör

Kökets favoriter

Mat

50kr extra rabatt på Middagsfrids prova-på-erbjudande

Middagsfrid

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

på mobilabonnemang i
4 månader hos hallon!

Med mobilabonnemang hos hallon slipper du allt krångel som bindningstider, rörliga priser och kluriga fakturor.

Mobilabonnemang 3 GB för 44 kr/mån i 4 månader
(därefter 89 kr/mån). Fria samtal & SMS ingår + 25GB surfpott!

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.