Hur mycket får en fattigpensionär?

Det finns ca 300 000 fattigpensionärer i Sverige. Antalet kvinnor som är fattiga pensionärer är procentuellt sett fler än männen, men även antalet män ökar. För att man ska ha en bra livsnivå behöver man ha tillräckligt mycket pengar kvar att leva på efter att man har betalat för sitt boende. Även pensionärer ska ha en skälig månadsinkomst. I Sverige anser man att det för ensamstående krävs dryga 5 900 kronor, medan det för den som lever i ett samboförhållande, äktenskap eller som registrerad partner krävs 4 800 kronor för att ekonomin ska gå ihop.

 

Hur mycket får en fattigpensionär i månaden?

EU har fastställt en fattigdomsgräns för Sverige. Den låg på 12 300 kronor i månaden år 2020, efter skatt. Om man är pensionär och har mindre att leva på än 12 300 kronor per månad räknades man således som en fattigpensionär. Värt att tänka på är att i 12 300 kronor ingår inte bara själva pensionen utan också sociala bidrag och eventuella bostadstillägg.

 

Hur räknas fattigdomsgränsen ut?

Hur mycket får en fattigpensionär då i relation till den övriga befolkningen? EU applicerar sina fattigdomsgränser baserat på medianinkomsten i ett land. Om man tjänar mindre än 60 % av medianinkomsten räknas man som fattig. Samma gäller för pensionärer.

Ett problem för fattigpensionärer är inte bara att de har svårare att få den månatliga ekonomin att gå ihop utan även att man riskerar att hamna lite utanför samhället. Bristen på ekonomiska tillgångar kan göra att man hamnar i ett socialt utanförskap utan att man egentligen vill det.

 

Att vara utan pension

Hur mycket får en fattigpensionär med en begränsad storlek på sin garantipension, eller om man inte får någon pension alls? Det är en fråga som är svår att svara på, men det går att få något som kallas för äldreförsörjningsstöd.

Förmåner som fattigpensionär

Är man fattigpensionär så kan det vara en bra idé att ta del av olika förmåner som gäller för pensionärer för att klara vardagen lite enklare. Hos oss på Seniordeal hittar du hundratals pensionärsrabatter helt gratis. Vi vill förenkla vardagen för Sveriges pensionärer och förlänga livslängden på plånboken genom att tillhandahålla exklusiva pensionärsrabatter till dig som pensionär.

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Bedrägerier med hjälp av QR-koder ökar. Det här ska du tänka på!

Ekonomi

Enkla knep för att spara pengar

Ekonomi

6 misstag i köket som gör din plånbok platt

Relaterade rabatter

Ekonomi

15% rabatt på alla juridiska avtal

Fenix

Ekonomi

Ansök om 60pluslånet och få fria administrativa avgifter

Bluestep Bank

Ekonomi

50% rabatt på försäkringsinventering

Cynk

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

på mobilabonnemang i
3 månader hos hallon!​

Du som medlem hos Seniordeal kan nu skaffa Hallons mobilabonnemang 55+ 3GB för endast 8 kr/mån i 3 månader.


Fria samtal & SMS ingår + 25GB surfpott! (Därefter 89 kr/ mån). 

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.