Hyr ut din sommarstuga

Hyr ut din semesterbostad.

Äger du en sommarstuga? En lägenhet eller ett hus i utlandet? Passa på att hyra ut bostaden när du inte är plats för att få in lite extrainkomst. Bor du nära en turistort vanligtvis kan du till och med hyra ut din vanliga bostad som semesterboende till någon annan.

Uthyrning?

Många hjälper till att finansiera sitt utlandsboende genom att hyra ut fastigheten när man själv inte vistas där. Vanligt är att man går via en uthyrningsfirma som hjälper en att hitta spekulanter som vill hyra in sig på ett semesterboende ett kortare eller längre tag. Det finns flertalet hyrfirmor på marknaden som antingen specialiserar sig lokalt, exempelvis hyrbostäder i Spanien, eller som erbjuder boenden runt om i världen. Genom en sökning på internet med termerna “hyr semesterbostad” hittar du enkelt de sidor som personer vänder sig till för att hyra. Se till att jämföra olika bolag då det finns för- och nackdelar med dem.

Bolagen tar ut en summa för att förmedla kontakt och en högre kostnad brukar medföra extra service. Exempelvis kan vissa hyresföretag inspekterar fastigheten före och efter uthyrning så att allt är i fungerande skick och att inget saknas, eller hjälp med skötsel av fastigheten. Se därför över ditt behov och välj företag därefter, låt inte priset styra.

Betalning

Det är vanligt att ta ut en bokningsavgift runt 25% av hyressumman en månad innan bokning. Resterande hyressumma betalas innan gästerna anländer, och många tar även ut en depositionsavgift som återlämnas efter utcheckning. Depositionen används för att täcka eventuella skador.

Råd inför uthyrning

 • Några allmänna råd från diverse uthyrningsföretag är: Ordna städservice mellan gästers besök (grundlig rengöring) samt med jämna mellanrum medan gästerna vistas (tömma skräp, dammsuga etc)
 • Ha inget som är värdefullt på plats då olyckor ibland händer, exempelvis en ovanlig servis eller ömtåliga släktklenoder
 • Bekväma sängar är a och o
 • Utrusta hemmet med möbler och förnödenheter du själv skulle förvänta dig, exempelvis brödrost eller microvågsugn, radio eller tv, tillräckligt med toapapper och husgeråd så att gästen slipper inhandla

I korthet

 • Du måste skatta för uthyrningen (inom Sverige)
 • Ta hjälp av ett uthyrningsföretag
 • Förbered ditt hem för gäster
 • Se till att du har försäkring
 • Var förberedd på hur du ska hantera bokningar, bokningsavgift och betalning
Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

 • RABATTER
 • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.