Jordärtskockan – en nyttig och solig rot

Jordärtskockan kan vara lite svår att skala med tanke på de knotiga formerna. 

Jordärtskocka är fantastiskt gott – men vad är det egentligen? Faktum är att den är nära släkt med solrosen och att den funnits i Sverige sedan 1600-talet. Den är lättodlad och har oväntat god effekt på magen!

En solrot från Nordamerika

Jordärtskocka, Helianthus Tuberosus, är en art som ingår i familjen korgblommiga växter.Den har rötterna i Nordamerika och är en flerårig ört. Vi känner den som en rotfrukt eller rotgrönsak och brukar tillaga själva rotknölen. Faktum är att den kan ses som en slags solros, eftersom den är nära släkting med just den vanliga solrosen vid namn Helianthus Annuus.

Jordärtskockan har blivit trendig här i Sverige de senare åren, men faktum är att den inte alls är en nyhet på den svenska repertoaren. Redan på 1600-talet introducerades den i liten skala, vilket var mycket lång tid efter att den först upptäcktes i Nordamerika. Där kallades den goda knölen för “solrot” långt innan européerna dök upp.

Jordärtskockan, som är släkt med solrosen, har vackra blommor. 

Väldigt lättodlad

Jordärtskockans knölar är knotiga och ojämna. Storlek och form varierar, ofta påminner de lite om ingefärsroten i utseende. I stort sätt alla kan lyckas odla jordärtskocka, det är betydligt lättare än att odla potatis. Den är mycket tålig, kan odlas upp till zon sju och kan skördas redan första hösten. Dessutom övervintrar den vilket gör att du kan skörda även på våren. Ett tips är att anlägga en odlingslåda i en pallkrage. Se dock till att med jämna mellanrum förbättra jorden, så att skörden blir riktigt bra.

Bra för tarmfloran

Jordärtskockan innehåller visserligen en hel del kolhydrater, men är ett bra alternativ till andra kolhydratkällor. Jordärtskockan lagrar kolhydraten inulin (inte hormonet insulin) istället för stärkelse. Inulin är mycket bra för tarmfloran och välbefinnandet. Det kan nämligen inte brytas ner med hjälp av kroppens matsmältningsenzymer. Inulinet tar sig hela vägen till tjocktarmen där det fungerar som en probiotika. Det innebär att det rensar ut dåliga bakterier och svampsporer ur tarmfloran.

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Hälsa

Testa VitaePro till 50% och vinn mat för 10 000 kr!

Mindre än 1 vecka kvar

VitaePro

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Accessoarer

Viking Footwear ger dig 20% rabatt

Viking Footwear

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.