Kaffe. En perfekt start på morgonen och passar utmärkt till såväl gofika med vänner eller en paus på jobbet. På senare år har kaffet haft en uppsving i Sverige med nya fik och kaféer som specialiserar sig på just kaffe. Idag ska vi ta oss en titt på olika bryggmetoder för hemmet för kaffe.
Elbryggare
Elbryggare för att brygga kaffe. Gör gammalt hederligt bryggkaffe i en elektrisk elbryggare. Häll kaffe i filtret, vatten till bryggningen och låt maskinen sköta jobbet. Det finns maskiner anpassade för att brygga mindre och större mängder kaffe och som kräver olika mycket underhåll. Inte hemskt dyr att köpa hem och en bra investering om man på enklaste sätt vill njuta av kaffe med jämna mellanrum.
Kapselkaffe
Färgglada kapslar till kapselkaffe. Supersmidigt och enkelt för den som vill ta sig en kopp då och då. Kapselmaskinen använder särskilda kapslar med en portion kaffe som man lägger ner i maskinen och trycker på en knapp för att en färsk kopp ska bryggas. Några av de märken som finns på marknaden inkluderar Nespresso och Tassimo som även erbjuder olika spännande smaker. Kapselkaffe passar dock inte så bra om du tenderar att dricka mycket kaffe då det kan bli mer kostsamt att köpa på sig enskilda kapslar istället för ett paket kaffe. Som tidigare skrivet passar det dock som handen i handsken för den som vill unna sig en go kopp kaffe ibland.
Snabbkaffe
En kopp kaffe gjort av snabbkaffe. Häll varmt vatten i en kopp, blanda ner två skopor snabbkaffe och voilá så har du dig en kopp. Snabbt och smidigt på morgonen för att få i sig en koffeinkick, men inte särskilt gott eller bra kaffe. Du får betydligt godare kaffe med exempelvis franskpressat som inte heller kostar så mycket mer. Snabbkaffe tillverkas av frystorkad sump som blir över när kaffe bryggs i stora behållare och vattnet hälls bort. När det sedan blandas med varmt vatten luckras det frystorkade upp och blir till en kaffesmakande brygd.
Franskpress
Franskpressat kaffe, enkelt och smidigt. Ett liknande koncept som används för snabbkaffe, fast gjort med mer högkvalitativt och färskare kaffe. Franskpressar kommer i lite olika storlekar, och vanligtvis hittar man en som brygger två koppar för runt en hundralapp. Här krävs kaffe som är malt för just franskpress, och själva bryggprocessen är enkel. Två skopor (eller annan rekommenderad dos) rakt ner i kannan, på med varmvatten och rör om. Lägg sedan på lock med filtret och pressa långsamt kaffet. Kaffet filtreras genom ett metallfilter som sitter inbyggt i kannan och kan hällas direkt ner i koppen. Brygden kan bli något besk om den får stå för länge, så häll upp en hela koppen på en gång eller för först över det i en annan tillbringare.
Droppkaffe, Handbryggt och Chemex
Brygga kaffe med chemex-kanna. Droppkaffe har gjort återintåg på den Svenska marknaden under senare tid och hittas ofta på menyn hos kaffeinriktade kaféer. Droppkaffe är kort sagt handbryggt kaffe och fungerar på samma sätt som med en elbryggare. Metoden paras bäst ihop med färskmalet kaffe och lite omsorg, det känns betydligt lyxigare än maskinbryggt. Till droppkaffe behövs kaffefilter, kaffetratt, malet kaffe och en tillbringare att samla kaffet i. Kaffefiltret läggs i “kaffetratten”, en kon i plast eller keramik med hål på botten för kaffe att dropp igen, om lägg det malda kaffet i filtret.
Konen sätts bäst på en kaffekanna för att samla upp kaffet som bryggs för att slutligen hällas i kopp. Själva bryggmetoden är enkel; börja med att hälla vatten i mitten av kaffet så att det skummar till och häll därefter långsamt i en cirkulär rörelse längst med kanterna av filtret så att allt kaffe är nerblött. Låt sedan stå och filtrera för härlig smak. Chemex är en konstruktion i glas där själva kannan och tratten där kaffet bryggs sitter ihop. Ett stort pappersfilter stoppas ner i toppen och får malet kaffe i sig. Vatten hälls på och filtreras genom filtret för att brygga riktigt gott kaffe. Ett bonus är att chemex-kannan är riktigt vacker som inredningsdetalj.