Kaffe. Bryggmetoder för att göra en god kopp kaffe finns det gott om. Tidigare har vi tagit en titt på olika bryggmetoder för kaffe som passar hemma. Här listar vi ytterligare bryggmetoder som kan passa för kaffeentusiasten.
Vakuumbryggning
Brygga kaffe med hjälp av en vacuumbryggare. Metoden innebär att bryggaren använder sig av över- och undertryck för att brygga kaffe. Maskinen säljs ofta under namnen Don Pedro och hittas på särskilda kaféer. Det var populärt då den lanserades i Sverige på 30-talet att ha en bryggare hemma, men ömtåliga glasbehållare och knepig rengöring har gjort att den inte längre är en lika vanlig syn i svenska hem.
Själva bryggaren består av två kärl som har ett kaffefilter sig emellan. Kaffe läggs i det övre kärlet och vatten i det nedre. Vid upphettning bubblar vattnet till det övre kärlet och blandas med kaffet för att sedan, när maskinen tas bort från värmekällan, åka tillbaka genom filtret och ner i det undre kärlet. Kaffet är då redo att serveras.
Moccabryggning
En moccabryggare i tre delar som brygger direkt på spisen. Det finns lite olika stavning för denna typ av bryggning,
mokabryggning eller moccabryggning, men alla syftar till samma sak. Bryggaren ställs direkt på spisplattan och består av 3 delar. I den undre behållaren hälls vatten och i mitten sitter själva filtret med kaffe. Vid kokning ökar trycket och kaffet bryggs och samlas i den övre delen av attrappen som man sedan häller direkt i sin kopp. Mocca påminner om espresso och är ofta ett mer koncentrerat och starkare kaffe som bäst serveras i små koppar med små sockerbitar om mer sötma önskas.
Espressobryggning
Bryggning av espresso för kaffedrycker eller enkel espresso. Espresso är en koncentrerad kaffedryck som är populär i Italien. Många kaffedrycker som serveras på populära fik såsom cappuccino och kaffe latte innehåller espresso. För att brygga espresso krävs en speciell maskin som med hjälp av mycket högt tryck pressar hett vatten genom tätt packat finmalet kaffe. Resultatet är en liten dryck med koncentrerat och lätt bitter smak som passar fint med mörk choklad.