Kalorisnåla substitut på livsmedel för dig som går ner i vikt

Många som försöker gå ner i vikt gör det väldigt extremt och slutar med allt onyttigt, inklusive sås till maten, efterrätt och andra snacks. Även om det är effektivt så är det sällan speciellt hållbart i längden.

Det finns en hel del substitut på marknaden som är så kalorisnåla att de inte kommer att förstöra din diet och samtidigt gör att du kan unna dig godsaker som gör din diet enklare. I den här artikeln hittar du en lista på några av våra absoluta favoriter bland kalorisnåla livsmedel.

 

Lättströ (Hermesetas)

Lättströ är ett substitut till socker och trots att den innehåller lika mycket sötma är det 90% färre kalorier än i vanligt socker. Lättströ går att blanda i müsli, té och allt annat där du vill förhöja sötman utan att vilja använda vanligt socker.

Lättströ finns på de flesta välsorterade livsmedelsbutikerna, det går också att köpa online via t.ex. mat.se. Du hittar produkten här.

För den som fortfarande lever i tron att sötningsmedel i lagom mängd skulle vara farligt för hälsan får gärna läsa livsmedelsverkets rekommendationer här.

 

Keso med vaniljsmak (Arla)

Älskar du också mellanmålsfavoriten Risifrutti, då kommer du älska Keso med vanlijsmak. Risifrutti innehåller 10% socker och endast 3% protein vilket ger fler kalorier än faktiskt mättnad. Keso med vanilj innehåller istället endast 5% socker och hela 12% protein vilket gör att du håller dig mätt och belåten länge.

Keso med vaniljsmak hittar du på de flesta matbutiker.

 

Tips: Blanda lite färska bär med lättströ och toppa på keson så har du en fantastiskt god och kalorisnål efterrätt!

 

Glass salted caramel (Nick’s)

Nick’s är ett varumärke som tillverkar sötsaker som man ska kunna äta med gott samvete, och om de har lyckats. Deras glass på 473ml innehåller så lite som 285 kalorier i hela förpackningen och samtidigt har de lyckats få den otroligt god och krämig, precis som glass ska vara.

Glassen går att köpa i de flesta butikerna, den här förpackningen ska du leta efter.

 

PB2 / jordnötsmjöl (PB2 foods)

Jordnötssmör är en fantastisk produkt som passar till allt mellan att ha på smörgåsen, i efterrätten eller tillochmed i en god wok. Vanligt jordnötssmör (utan tillsatt socker) är väldigt bra och nyttigt men samtidigt väldigt tätt på kalorier (runt 600 kalorier per 100g).

PB2 eller jordnötsmjöl framställs genom att man krossar jordnötter till ett mjöl och sedan extraherar majoriteten av fett. Kvar blir ett pulver som man kan blandar ner lite vatten i för att få fram ett krämigt jordnötssmör. Per 100g mjöl är det endast 375 kalorier och då har man inte ens blandat ut det med vatten än.

PB2 finns inte alltid i vanliga butiker men går att beställa på nätet från svenska leverantörer. Du hittar PB2 här.

 

Proteinpulver

Sugen på en god milkshake? Proteinpulver finns i massor av olika smaker och med lite mjölk och en haöv banan har du en supergod efterrätt.

Kalorihalten är inte speciellt låg men du får i dig ordentligt med protein, bra fett och kolhydrater som gör att du orkar ta dig genom dagen.

Proteinpulver finns att köpa på de flesta matbutiker. Min favoritsmak just nu är salted caramel från star nutrition. Hittar du den inte i din matbutik går den att köpa här.

 

Mat lätt (milda)

En riktigt krämig pasta kan vara svårt att få till om man räknar kalorier och det brukar sluta med att man får plocka bort kalorier från andra måltider för att ”ha råd” med pastarätten. Det säger ju sig själv att det inte är hållbart att gå runt hungrig en hel dag för att få äta pasta på kvällen så det är verkligen tur att mat lätt finns.

Mat lätt innehåller bara 4% fett och endast 60 kalorier per 100g. Trots det är den precis lika fyllig och fluffig som vanlig matlagningsgrädde och innehåller över 60% färre kalorier.

 

Tips: Blanda med currykrydda, buljong och lite vetemjöl för att göra en klassisk gul currysås allá skolköket.

 

Grekisk yoghurt 0% (Larsa foods)

Saknar du sås till maten? Med grekisk yoghurt från Larsa foods kan du göra otroligt goda kalla såser som tzatziki med gott samvete. Yoghurten innehåller endast 58 kalorier per 100g och har dessutom 10% protein!

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.