Kan man använda förra årets solskyddsfaktor? Här får du svaret!

Vi skandinaver är ett relativt blekt folkslag och därför är vår hud känsliga för solens strålar och vi har lätt att bränna oss.  Av den anledningen är solskyddsfaktor en superbra produkt som gör att vi kan gå ut och njuta av solen utan att riskera att bränna oss.

Att bränna sig i solen kan faktiskt vara livsfarligt. Förutom att det svider och huden blir en ful rödrosa färg så kan det i slutändan faktiskt leda till hudcancer.

 

Utgångsdatum på solskyddsfaktor

De flesta producenterna av solskyddsfaktor menar att livslängden på en flaska är 12 månader efter att du öppnat den. Efter ett år har solskyddet redan halverats och anledningen till det är att krämer utsätts för värme, syre och UV-strålning.

Dermatologen Ann Lievens tyckte att det lät väldigt underligt att solskyddsfaktorn skulle tappa så mycket effekt på bara ett år och gjorde därför en studie om ämnet.

I studien undersökte hon solskydd med SPF 50+ för barn och använde sig av märkena Garnier, Nivea och Eucerin. Under året lät hon flaskorna ligga öppnade i 2-veckorsperioder, utsatte dem för temperaturskiftningar och lät dessutom flaskorna ligga mycket i solen. Efter ett år visade det sig att de hade precis lika bra skydd som året innan och att solskyddsfaktor definitivt kan användas längre än ett år.

 

Solskyddfaktor försämras med tiden

Även om vi nu vet att solskyddsfaktorn håller längre än ett år så vet vi dock även att den försämras med tiden. För att förlänga livslängden kan du själv se till att hålla flaskan i skuggan och att du alltid stänger den när den inte används.

Om solskyddsfaktorn har ändrat textur eller luktar konstigt så har den troligtvis blivit förstörd men annars går den definitivt att använda.

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.