Kärt barn har många namn. Fettisdagen, även kallad semmeldagen, semlans dag och fastlagstisdagen är en väldigt omtyckt och väl firad dag i hela landet. Denna ljusa vetebulle med mandelmassa och grädde har en särskild plats i våra hjärtan. Här är vårt bästa recept på klassiska semlor – håll tillgodo!
Fastlagen börjar varje år på fastlagssöndagen. Traditionellt var fokus under fastlagen att förbereda sig på den kommande fastan, det handlade alltså om att njuta av godsaker som inte fick ätas under själva fastan. Fettisdagen inträffar varje år på tisdagen efter fastlagssöndagen och är den traditionella dagen att äta en fastlagsbulle, det vill säga en semla.
Enligt tradition var det den sista dagen att njuta och “äta upp sig” inför fastan som inleds dagen efter, på askonsdagen. Samhället ser annorlunda ut idag, men fettisdagen är fortfarande en stark tradition i Sverige och i länder som exempelvis Österrike, Norge, Finland, Danmark och Estland. Semlan ser lite olika ut i de olika länderna, och har olika namn, men principen är densamma. Här i Sverige är det en söt vetebulle med kardemummasmak, mandelmassa och grädde. Vi avnjuter den oftast som den är, men det är även vanligt att äta den i en skål varm mjölk – en så kallad hetvägg.
Ingredienser klassiska semlor (16-18 st)
Ingredienser vetedeg
- 11-12 dl vetemjöl special
- 1 msk kardemummakärnor
- 3 dl standardmjölk (fingervarm)
- 50 färsk jäst (för söta degar)
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 ägg
- 1 uppvispat ägg till pensling
Ingredienser fyllning
- Ca 300 g mandelmassa
- Ca 2 msk mjölk (ev. lite mer om det behövs)
- Florsocker (att pudra över semlorna innan servering)
Gör så här
1 ) Börja med att mortla kardemummakärnorna fint i en mortel.
2 ) Värm mjölken i en kastrull tills den är fingerljummen, det vill säga 37 grader.
3 ) Ta fram en bakbunke och smula ner jästen. Häll på mjölken och rör om så att jästen löses upp.
4 ) Tillsätt sedan ägget, strösockret, saltet, den mortlade kardemumman, smöret och vetemjölet lite i taget.
5 ) Rör ihop alltsammans till en smidig deg. Knåda sedan degen kraftigt i några minuter, men inte för länge.
6 ) Lägg degen i bunken och låt den jäsa under bakduk i 45-60 minuter, tills storleken är ungefär den dubbla.
7 ) Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader.
8 ) Dela degen i ungefär 18 bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
9 ) Låt bollarna jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
10 ) Vispa upp ägget och pensla det på de färdigjästa bullarna. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Ta ur och låt svalna.
11 ) Skär av topparna på bullarna (runt eller som en trekant).Gröp sedan ur en del av “innanmätet” och lägg det i en skål.
12 ) Riv mandelmassan med hjälp av ett rivjärn och ha i det tillsammans med innanmätet. Häll på mjölken (lite i taget, så att du inte häller på för mycket) och blanda samman till en krämig massa.
13 ) Fyll semlorna med mandelmassablandningen, spritsa eller klicka i vispgrädde och lägg på locket. Pudra florsocker över de färdiga semlorna.
14 ) Serveras med kaffe, te, saft eller annan önskad dryck. Eller varför inte i en skål varm mjölk?
Tips:
Dagsgamla och lite torra semlor blir extra goda i en hetvägg!