Knep för att skapa en mysig uteplats

Växter livar upp den mest trista balkong med färg och form.
Växter livar upp den mest trista balkong med färg och form.

Sommarhalvåret närmar sig med stormsteg. Innan det är dags att börja ordna med balkongväxterna för säsongen är det väl värt att spana in våra tips på hur du skapar en mysig uteplats. Tänk bortom blomlådan och inred som om du vore inomhus.

Inomhusmiljö ute

Skapa en ombonad känsla genom att göra balkongen eller uteplatsen till ett extra rum. Skippa träbänkar, avlagda och udda stolar och satsa på härliga utemöbler. Rotting är vädertåligt och det finns härliga sittgrupper med sittkuddar som ger ett mjukare intryck. Fyll på med kuddar, gärna i slitstarkt tyg med pigga färger som tål en natt eller två utomhus, och möblera lika mycket utefter bekvämlighet vid användning som synintryck. Att få ut en matta på balkong eller terrass ger en ombonad känsla och en upplever det lätt som att vardagsrummet flyttat ut. Beroende på hur utsatt uteplatsen är för väder och vind kan en plastmatta, trasmatta eller äldre matta från en second handbutik vara lämplig.

 • Använd mattor för en ombonad känsla
 • Färgsprakande kuddar livar upp utemöblerna
 • Trivsamma gardiner på klädlina hindrar insyn och delar av ytor

Stämningsbelysning

Belysning gör mycket för att bygga atmosfär. En balkong kan kännas ljus under dagen, men på natten behöva lite extra ljuspunkter. För sensommarkvällar är ljuslyktor och ljusslingor av olika slag helt perfekta för att tillföra det lilla extra. För en större uteplats finns alternativ i form av väggmonterade lampor och lyktor med häftig design som lätt kan bli en del av inredningen ute.

 • Ljusslingor upphängda längst med balkongvägg
 • Ljuslyktor på bord, i trädgård eller
 • Lampor längst med husfasad

Växter som konst

En viktig komponent av uteplatsen är de växter och blommor som placeras ut. De kan lätt användas för att gömma skavanker, tillföra färg eller doft och i bidra med en vacker syn. Blomster som väljs utefter färg eller form kan med rätt arrangemang tillföra mycket till balkongen. Att använda snygga blomlådor är ett ytterligare sätt att få in lite konstkänsla på altanen och det går att matcha med färg eller designstil. Se bara till att anpassa val av växter efter det utrymme och den miljö som de ska vistas i. Lummiga buskar passar fint bredvid verandan, men blir stor och otymplig på en liten balkong.

 • Investera i snygga blomlådor eller krukor
 • Välj växter efter utrymme och skötsel
 • Tänk på vad växterna kan tillföra till atmosfären med färg/form
Trädgård
haus
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Trädgård

Det kan du använda Aloe Vera till

Trädgård

Odla aloe vera i en banan

Trädgård

Mata växterna med hår från borsten

Relaterade rabatter

Kläder

25% rabatt på mode!

Åshild

Hälsa

16% rabatt på golf- och träningskläder

Daily Sports

Hälsa

15% rabatt på hälsotest!

Dynamic code

Läsning

Readly

Readly

Boende

Lägg pengar på livets goda och inte på elen – teckna vårt elavtal för seniorer

Mindre än 1 vecka kvar

fortum

Hälsa

Har glasögonen gått sönder?

Glasögonverkstan

 • RABATTER
 • ARTIKLAR
Nyhet! Bäst prisade italienska rödvinet på flaska, från populära Casteloro – 59 kr! (alkoholinformation)

Casteloro Vino Rosso är ett mycket smakrikt vin med en inbjudande doft av mogna plommon, körsbär, kryddor och vanilj. Smaken som är generöst fruktig leder över till ett harmoniskt avslut