Mikrovågsugnen har en rätt låg klass i det svenska köket. Att värma mat och rester i mikron är definitivt socialt accepterat hos de flesta men att ”laga mat” i mikron ser många som något ungkarlar och nyutflyttade ungdomar sysslar med.
Faktum är mikron kan vara perfekt att laga mat i. Dels är mikron ett väldigt bra ställe att torka örter i väldigt snabbt vilket dessutom gör att de behåller sin fina färg och maximalt med smak. Mikrovågsugnen är dessutom jättebra att rosta nötter i vilket går betydligt snabbare än i en ugn och ger de en jämn rostad yta som kan vara vårt att uppnå i en stekpanna. Om du vill lära dig hur du ska rosta nötter i mikron kan du läsa det här.
Koka ris i mikron
Att koka ris i mikron går inte direkt snabbare än det gör i stekpannan men det är bekvämt och lämpligt för andra orsaker. Dels är det idealt för små portioner, om man bara är en eller två som ska äta och dessutom slipper man att ha en extra kastrull på spisen vilket ger mer plats i köket.
Om du ska laga ris i mikron rekommenderar vi att du använder vitt ris då brunt ris behöver längre koktid och inte passar lika bra att laga i mikrovågsugnen, dessutom ska du inte göra mer ris än för två personer. Här nedan kan du läsa instruktionerna för hur du ska laga riset.
Så här gör du
Börja med att skölja allt ris under kranen i varm vatten. Att välja varmvatten istället för kallt när du sköljer riset gör att det på en gång börjar dra åt sig lite vätska.
Lägg riset i en skål och häll i mängden vatten som står på paketet. Om du vill tillsätta lite extra smak kan du ersätta vattnet med buljong och klicka i lite smör. Häll dessutom i cirka två teskedar mer vatten som kompenserar för att mikron ångar bort lite mer vatten än en kastrull.
Trä över en ren kökshandduk ovanpå skålen, det gör att riset återanvänder ångan och det översta lagret från att bli hårt. Ett vanligt lock kommer att få vattnet att koka över och du kommer istället ha en kladdig mikro och okokt ris.
Kör riset 10 minuter på högsta värmen för att sedan köra 15 minuter på medium. Efter det är riset klart och redo för att ätas.