Konsten att vara en resenär

Ta tillvara på din resa och njut av ögonblicket. Konsten att vara en resenär. Ta tillvara på din resa och njut av ögonblicket.

Alla har olika mål med sin semster, avslappning på en all-inclusive, upplevelser i en främmande stad eller lugn och ro i sommarstugan. För resenärer utomlands med lite mer äventyr i sikte finns det ett par riktlinjer för att njuta av resan som en resenär.

Turist eller resenär?

Det som skiljer en turist från en resenär är förhållningssättet till resandet. Som turist är du på plats och upplever landet genom att se och besöka. Ett besök i Paris som turist kan innebära en heldag med sightseeingbuss mellan Eiffeltornet, Sacré-Cœur och Louvren, en snabb lunch och fika längst med Champs-Élysées och en eftermiddag på varuhuset. Mycket fart, bilder och möjlighet att bekanta sig staden genom observation. Som resenär däremot upplever genom att ta del av det vardagliga och försöka fördjupa sig i det lokala. Resenären som befinner sig i Paris åker lokala Metro mellan sina destinationer, och mot slutet av kvällen avnjuter ett glas rödvin på en lokal vinbar.

Fokus för resenärer är, att lära känna staden genom att hitta upplevelser och ge dem tillräckligt med tid för att fullt ut hinna uppfatta dem. Lite mer mindfulness. Det hela låter kanske väldigt bohemiskt, men genom att tänka lite mer som en resenär vid nästa resetillfälle kan du få ut förvånansvärt mycket mer av din resa. Det ger möjligheten att inte bara säga “Jag har varit i” utan att faktiskt kunna utbrista “ Jag har varit i, sett och upplevt Paris”.

Upplev skillnaden

Inte för att klanka ner på hederligt turistande som är ett av de bästa sätten att snabbt få sig en överblick av alla
måste-se-upplevelser, men det kan vara värt att försöka få till en starkare känsla av att vara en resenär. Om inget annat så för att få en annorlunda upplevelse och en berättelse utöver att peka på bilder av monument en har besökt.

Resmål: Vad vill du uppleva? Resenären planerar sin resa utefter intressen. Exempelvis åka till vingård för vinprovning, hitta ett galleri för samtida konst eller uppsöka en kurs för matlagning. Fantasin sätter gränserna! Försök att utforma din resa och välja destination utefter vad du vill vara med om på resan, istället för att hitta attraktioner och sevärdheter baserat på var du vill åka. Sevärdheter: Måste du verkligen besöka alla turistattraktioner? Gå den guidade turen och göra ett besök i turistshoppen?

Såvida du inte har ett genuint intresse i museibesök eller arkitektur är det ett bättre val att välja ut en eller två sevärdheter och lägga ordentlig tid på dem istället för att skynda runt mellan flera olika. Som resenär lägger du ner mer tid på ditt besök, ägnar tid åt området runt attraktionen och ser om det finns mer att hitta.

Res lite längre: Platser som London och Prag är härliga städer att uppleva, och du kan få ut ännu mer av din resa om du söker dig en bit utanför.

Bo på ett hotell utanför stadskärnan så får du genast in en ny aspekt i besöket, resa och chansen att se hur lokalborna har det. För en längre resa utomlands ger boende utanför huvudstaden eller annan populär ort friheten att resa runt mer mellan olika orter. Med en weekendresa i samma stad kan ett hotell lite i utkanten dels spara ett par hundralappar i övernattningskostnad, dels bjuda på en annan miljö i än vad man kan uppleva centralt.

Lär känna landet: För att få erfarenhet av ett land och dess kultur behövs lite mer ansträngning än att beställa den lokala rätten på puben vid hotellet. Uppsök restauranger, barer eller shoppingstråk som lokalbefolkningen själva går till för en genuin upplevelse. Lär dig några ord eller fraser på språket som talar dit du ska åka och skygga inte för samtal med servitören, andra besökare.

Sammanfattningsvis

Försök vara lite mindre turist i tänket. Fundera över alternativa resmål, besök populära områden utanför turistsäsong, ta hjälp av en specialiserad guide för att maxa upplevelsen, hitta lokala nöjeshak och affärer med hjälp av guider eller tips via internet och undvik typisk turistklädsel för att bättre smälta in i omgivningen. Promenera mycket, åk kommunalt och läs på innan du anländer om landet och staden. Börja din dag tidigt eller avsluta den sent för att undvika stora folkmassor eller bli en del av stadspulsen. Tips från: Quora.

Resor
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Resor

Bisarra lagar i Nordkorea

Resor

Resebokningar ökar efter vaccinbesked

Resor

Det här knepet kommer spara mycket oro när du är på semester

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.