Köpa hus utomlands

Stugor i Cotswold, England. Mysigt boende för den som letar lugn. Stugor i Cotswold, England. Mysigt boende för den som letar lugn.

Sugen på husköp utanför Sverige? Mycket skiljer sig åt länder emellan gällande köpprocessen och hur lång tid det kan ta att få till en affär, men vi har några allmänna råd på vägen.

Läs på om regelverket

Allt från budgivning till beskattning ser olika ut mellan länder. I exempelvis Storbritannien finns det en skillnad på bostäder som är freehold (du köper hela fastigheten) och leasehold (du köper resterande tiden på någons lease, men äger inget), och i Thailand finns det ett notoriskt invecklat regelverk för att som utländsk medborgare kunna äga mark och fastighet. Innan du ger dig i kast med att hitta drömbostaden – undersök vad det innebär att köpa bostad just där.

Ta kontakt med en mäklare i landet

De flesta har en hum om vilket område de gärna vill/inte vill bo i sin hemstad eller närmaste ort. Ska man plötsligt balansera att hitta en passande bostad med att luska fram information om orten i sig själv kan det lätt bli för mycket. Ta hjälp av en mäklarfirma med lokalexpertis istället. Med personer som kan språket, orten och marknaden får du snabbt en guide i vad du kan förvänta dig och luska reda på vilken plats som passar. Många svenska mäklarfirmor har lokala mäklarkontor på populära orter.

Tänk på…

Tänk på extra omkostnader som tillkommer. Exempelvis avgift för att anlita mäklare, advokat, besiktningsman eller för att betala skatter och avgifter på själva köpet. Gör en kalkyl på beräknade kostnader.

  • Giltiga identitetshandlingar så som pass
  • Skattenummer krävs i de flesta länder för att kunna ingå avtal
  • Internationellt bankkonto underlättar med överföringen av pengar
  • Få allt skriftligt och vidimerat av notarie eller annan myndighetsperson
Boende
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Så inreder du ett praktiskt och lyxigt hemmakontor

Boende

Hemlarm med abonnemang

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Relaterade rabatter

Boende

15% rabatt på speldosor med vackert fågelkvitter!

Northmans

Boende

Skaffa 100% förnybar el till kanonpris!

Skellefteå Kraft

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.