Krämig tomat- och getostpaj till kräftskivan

Baka en härlig paj till kräftorna. 

Det är sensommar och äntligen kräftsäsong. Kanske ska du ordna en kräftskiva eller gå på knytkalas? Bjud på en krämig paj med getost, tomater och oregano. Den passar perfekt till kräftorna!

 

Ingredienser pajdeg 10 -12 personer

  • 100 g kallt smör
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 msk kallt vatten

Ingredienser fyllning

  • 200 g getost
  • Cirka 30 st cocktailtomater
  • Hackad färsk oregano

Ingredienser äggstanning

  • 3 normalstora ägg
  • 1 dl grädde (vispgrädde eller matlagningsgrädde)
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl valfri lagrad ost
  • Salt och svartpeppar

 

Gör så här

1 ) Bärja med att sätta ugnen på 150 grader.

2 ) Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.

3 ) Skär tomaterna på mitten och lägg dem på plåten med snittytan uppåt. Sätt in plåten i mitten av ugnen och låt tomaterna bakas i cirka en timme tills de krympt och blivit torra.

4 ) Ta fram smöret och tärna det i bitar (det ska vara kallt när du gör degen).

5 ) Ta fram en skål och blanda samman mjöl, salt och smör. Nyp in smöret och blanda tills det blivit en grynig konsistens.

6 ) Häll i vattnet, lite åt gången, och jobba ihop degen. Den ska precis gå ihop och ska inte överarbetas. Använd lite mindre eller lite mer vatten om du behöver.

7 ) Ändra ugnens temperatur till 200 grader.

8 ) Ta fram en pajform som är ungefär 23 centimeter i diameter. Mjöla en bakyta och kavla degen jämntjock i rätt storlek för pajformen. Alternativt tryck ut degen direkt i formen.

9 ) Använd en gaffel och nagga pajskalet. Täck formen med plastfolie och låt vila i kylen i cirka en halvtimme.

10) Ta fram en skål eller bunke och vispa ihop ägstanningen.

11 ) Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10–15 minuter.

12) Ta ut formen ur ugnen och smula ner getosten. Strö över tomaterna och lite färsk oregano. Häll över äggstanningen.

13 ) Placera i mitten av ugnen och låt gräddas i drygt en halvtimme tills dess att äggstanningen är stelnad och har fått en gyllene färg.

14 ) Dekorera pajen med färsk oregano. Serveras varm eller ljummen. Pajen kan dessutom skäras i bitar och frysas! 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Gör en lyxig påskbrunch

Mat & Dryck

Så har du alltid vin till matlagningen

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Relaterade rabatter

Mat

Seniorrabatt på 100% ekologisk matkasse

Årstiderna

Mat

50kr extra rabatt på Middagsfrids prova-på-erbjudande

Middagsfrid

Mat

10% rabatt på kökstillbehör och baktillbehör

Kökets favoriter

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Nyhet! Smakrik Ripasso på handplockade druvor

Marastoni Ripasso är en kraftig Ripasso från en av svenska vinälskares absoluta favoritregioner.

Vinet jäser med de torkade druvorna från Amarone-produktionen för att bli extra fylligt och smakrikt.

Alkoholinformation
Artnr 50285–01 | 75cl | 99 kr

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.