Lite jobb med stor effekt

Källa: Pixabay 

Att renovera och göra det fint hemma är någonting som de flesta tycker om. Men är man inte kunnig inom bygg, el och golvläggning kan det ofta bli en dyr och långdragen process. Att måla om väggarna hemma är sällan speciellt dyrt i jämförelse och dessutom betydligt enklare att lära sig. 

Färgen på väggarna har en stor betydelse för hur vi uppfattar ett rum. Ett litet rum kan till exempel kännas mindre med mörka väggar och ett tomt rum kan nästan upplevas sterilt om väggarna är helt vita. Känns något rum hemma tråkigt, eller sitter det någon gammal unken tapet i hallen som du helst aldrig skulle vilja se igen? Dra på dig arbetsbyxorna, greppa penseln och måla om! 

Här kommer en lista du kan följa på alla moment, vad du bör tänka på och hur du ska gå tillväga för att lyckas med din ommålning. 

 

Det här behöver du

Täckpapper

Tejp

Färg (du kommer ca 8-10kvm per liter)

Spackel

Spackelspade

Pensel

Roller

 

Så här gör du

Alla väggar och ytor är olika. Här kommer en generell beskrivning på hur du ska göra. Om du känner dig osäker, fråga dina lokala färghandlare så guidar de dig hur just du ska gå tillväga.

 

Förarbete

1. Täck golvet –  Att ha färgstänk på sina fina parkett, matta eller klinkers är aldrig kul och kan vara svårt att få bort. Täck golvet mot eventuellt spill och stänk.

 

2. Tejpa – Det säkraste sättet att inte få färg på tak- och golvlister, takvinklar och andra anslutande ytor är att täcka bort dem med tejp.

 

Underarbete

1. Skrapa & tvätta – Vad är det för material under? Om det sitter gamla papperstapeter så skrapa bort de överlappande kanterna med en spackelspade eller en kniv. Man behöver inte skrapa eller skära bort något på tidigare målade ytor eller på easy up-tapeter, frånsett att ingenting släpper. Är väggen smutsig eller flottig som den till exempel kan vara i ett kök kan det dessutom vara bra att tvätta väggen med målartvätt.

 

2.  Spackla – Har du mindre skruvhål och ojämnheter lägger du enkelt på ett par lager spackel för att täcka dem (kom ihåg att slipa av lätt innan du målar). Har du en väldigt ojämn vägg kan det behövas bredspackla. Att bredspackla kan vara svårt som nybörjare och det kan då istället vara värt att skaffa en renoveringstapet, vilket är en tjockare typ av tapet som jämnar ut ytan. Ovanpå renoveringstapeten är det bara att måla!

 

Målning

1. Spara – Med penseln målar man en ”ram” runt hela väggen. Det kallas för att spara och det gör man för att rollern inte kommer åt ordentligt längst ut på kanterna och i hörnen.

 

2. Rolla – Doppa rollern ordentligt i färgen och rulla sedan upp den på väggen. Börja med att rolla ut ett flödigt lager i cirka två rullbredd och avsluta med att släta uppifrån och ner för att få samma struktur på hela ytan.

 

Både sparning och rullning ska göras två gånger!

 

 

 

Boende
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Så inreder du ett praktiskt och lyxigt hemmakontor

Boende

Hemlarm med abonnemang

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Relaterade rabatter

Boende

15% rabatt på speldosor med vackert fågelkvitter!

Northmans

Boende

Skaffa 100% förnybar el till kanonpris!

Skellefteå Kraft

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.