Livsfarliga livsmedel – som du säkert har hemma

 

 

 

Det som du hittar i din vanliga livsmedelsaffär är väl ingen fara, eller hur? Det är faktiskt så att flera av våra vanligaste livsmedel kan vara otroligt farliga. 

 

De flesta klarar sig rätt bra ändå men det kan alltid vara bra att veta vad som är potentiellt farligt. Därför har vi gjort en lista på vilka livsmedel du ska vara försiktig med.

 

Potatis

Om potatisen har börjar få gröna utväxter eller groddar brukar du säkert skära bort dem. Det är otroligt viktigt att du gör då det kan ha bildats gifter på grund av utväxten. 

Groddarna innehåller glykoalkalider som förvisso alltid finns i potatis men som i för stora mängder kan ge skador på nervsystemet.

 

DAGENS RABATT! Du får 10% rabatt på din hotellvistelse hos Hotels.com. Använd koden: AFFSDQ119 när du betalar. Klicka här för att komma till rabatten.

 

Lakrits

Vi nordbor verkligen älskar lakrits och trots att det inte haft riktigt samma nedslagskraft i resten av världen kan vi inte sluta med att trycka i oss de svarta godsakerna. Lakrits innehåller dock glycyrrhizinsyra som kan vara farligt i för stora mängder då det höjer blodtrycket och rubbar saltbalansen i kroppen.

Livsmedelsverket rekommenderar inte mer än 50g lakrits per dag.

 

Saffran 

Den dyra och otroligt goda kryddan saffran hittar man i både lussebullar, risotto och goda grytor. Som tur är använder man inte speciellt mycket saffran när man lagar mat eftersom att 10g kan vara direkt livsfarligt och 5g kan leda till missfall om man är gravid.

 

Muskotnöt 

Muskotnöt använder man i otroligt små mängder och därför är det troligtvis ingen risk att du kommer få i dig för mycket. Endast ett par nötter räcker dock för att du ska få ett amfetaminliknanderus, illamående och yrsel. Vid ett större intag kan det resultera i döden.

 

Kanel

Kanel är en riktigt favorit i Sverige som vi använder i varma drycker, på gröten och i bullar. I kanel finns dock ämnet kumarin vilket kan skada din lever om du äter kanel ofta under en längre period. Livsmedelsverket rekommenderar inte att man äter mer än en tesked kanel per dag, hälften rekommenderas till barn.

 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.