Länge leve kläderna!

Med rätt omsorg kommer kläderna hålla sig fina längre – dessutom sparar du pengar. 

Varför lägga onödigt mycket pengar på att köpa kläder när det går att hålla liv i de gamla plaggen? Det är bättre för både plånbok och miljö. Här är våra smarta tips!

 

Förvaring är A och O

En av de viktigaste delarna av klädvård är själva förvaringen. Hålla garderoben ren och fräsch för att minska risken för ovälkomna insäkter som älskar att mumsa på textil. Plagg av siden behöver ett mörkt och gärna svalt utrymme för att hålla sig fina. Tröjor i ullmaterial ska vikas för att inte tappa formen, de ska alltså inte hängas in i garderoben. Garderoben får gärna vara lite luftig, häng helst inte plaggen för trångt. Använd dessutom bra galgar.

Vädra ofta

Vi tvättar generellt våra alldeles för ofta. Det sliter på plaggen och förbrukar onödigt mycket vatten och värme. Förr nöjde man sig oftare med att vädra plaggen, vilket var klokt. Kavajer och byxor får gärna hänga ute i friska luften med jämna mellanrum, innan de blivit smutsiga. Hur ofta du behöver tvätta eller vädra beror förstår på vilket material det handlar om och hur ofta du använder det. Ett tips är att ta för vana att vädra kläder i samma veva som du städar hemma, så att du får en rutin.

Byt kläder regelbundet

Faktum är att det sliter på plaggen att bära dem varje dag. I och med det är det smart att låta byxor och kavajer vila i en till två dagar efter varje användning. Detsamma gäller även för skor.

Använd klädborste

Om du har en bra klädborste så är den perfekt för att borsta bort damm ytlig smuts från plagg som kavajer och byxor. Om du använder klädborsten då och då så behöver du inte tvätta lika ofta. En klädroller med klisterfilm är visserligen bra och effektiv, men den lämnar dessvärre kvar en tunn hinna med klister som gör att damm och smuts sedan fäster bättre på plagget. 

Duschknepet

Ett smart knep som många resande affärsmän använder sig av är duschknepet. Du hänger helt enkelt in plaggen i badrummet, vrider på varmvattenkranarna i duschen och handfatet samtidigt som du har stängd dörr. Låt vattnet vara på i ungefär fem minuter. Slå förslagsvis två flugor i en smäll och häng in de skrynkliga plaggen samtidigt som du duschar, då spar du på både miljö och plånbok. Ånga är ett väldigt effektivt sätt att bli av med skrynklor och veck på kläder, även av tjockare kvalitet.

 


Byt ut alla tunna stålgalgar. De är bra på kemtvätten, men inte hemma. 

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Boende

Trygg vardag med Tryggsam – medlemmar hos Seniordeal får ID-skydd

Boende

Tryggsam tipsar – så undviker du ID-bedrägeri på semestern

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Mobilabonnemang

Teckna superbilligt seniorabonnemang från 9 kr/mån i 4 mån hos Hallon!

Mindre än 1 vecka kvar

hallon

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Hälsa

Testa VitaePro till 50% och vinn mat för 10 000 kr!

Mindre än 1 vecka kvar

VitaePro

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.