Lär dig äta långsamt

 

 

Hur lång tid tar det för dig att äta en måltid? Troligtvis alldeles för kort tid. Vi vet, ibland är man bara döhungrig och kastar i sig två portioner på 10 minuter bara för att sedan ligga med illamående och yrsel i 30 minuter, det händer alla. Ät i ett lugnt tempo så ser du till att inte överäta!

Man brukar säga att en måltid ska ta ungefär 20 minuter, det är nämligen så lång tid det tar för hjärnan att registrera att man är mätt. Äter man en skål med flingor på morgonen så är det ju i princip omöjligt att dra ut det hela 20 minuter och då hinner antagligen flingorna bli rätt mosiga men om man äter en normal måltid är 20 minuter en bra tumregel. Att dra ut på sin måltid kan ha flera fördelar, bland annat kan det hjälpa dig att gå ner i vikt.

 

Mindre gasig och bättre matsmältning

Om du kastar i dig maten så kommer du också att svälja betydligt mer luft än om du äter långsamt. Att svälja mera luft betyder också att du blir uppsvälld och gasig i magen.

 

Att äta långsamt betyder dessutom att du tuggar maten bättre. Dels så kan din mage ta upp viktiga näringsämnen mycket bättre och dels kommer magen att kunna smältan maten bättre (du kommer alltså bajsa bättre).

 

Gå ner mer i vikt

Den amerikanska näringsfysiologen John Berardi anser att viktnedgång handlar om mer än bara veta hur vi ska äta. Alla vet vilka saker som är nyttiga och att man ska äta mindre eller röra på sig mer men det kan vara svårt med disciplinen. Han försöker därför att lära sina klienter att uppskatta varje liten tugga av maten.

Som övning ger han dem 10st russin och de får äta ett russin i taget för att känna smakerna och verkligen lära sig att njuta av varje liten tugga istället för att som de flesta kasta i sig en hel näve russin på en gång och på några minuter ha ätit upp ett helt russinpaket.

 

Han förespråkar dessutom att man ska äta sig ungefär 80% mätt. Något som inte är speciellt enkelt när man slevar i sig maten i all hast, vilket tar oss tillbaka till 20-minutersregeln. 

I den japanska staden Okinawa lever många efter mottot att äta efter det gamla mottot ”Hara hachi Bu” vilket kan översättas till ”ät tills du är åtta delar mätt”, alltså 80% mätt. I Okinawa ligger genomsnitts BMI:n på 18-22 (vilket kan jämföras med Sveriges genomsnitt på 25-26) och de är dessutom den staden per capita som har flest personer över 100 år gamla.

 

Så här lär du dig äta långsamt

Förutom att du bör följa Berardis råd om att njuta av varje tugga finns det några smarta knep du kan ta till för att lära dig att äta långsamt.

• Dricka vatten mellan varje tugga

• Lägg ned besticken mellan varje tugga

• Ta tid på dig själv – sätt en timer, du får inte ta mer mat förrän det gått 20 minuter

• Tugga 20 gånger – Stoppa in en gaffel och räkna så du tuggar 20 gånger. Det är dessutom bättre för matsmältningen.

 

 

För att se till att du inte äter för mycket kan du ta hjälp av mättnadsskalan och försöka mäta var du ska vara för att känna dig nöjd.

 

1- Vrålhungrig

2- Hungrig

3- Nöjd

4- Mätt

5- Matkoma

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fotmassage med Elektronisk Muskel Stimulering (EMS)

Boende

Portabel luftrenare

Boende

Sladdlös portabel dammsugare

Relaterade rabatter

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

VitaePro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.