Älskade choklad!

Några bitar mörk choklad. 

Älskar du choklad? Då är du i gott sällskap. Som sann chokladälskare är det trevligt att veta lite mer om chokladens ursprung, kvalitet och kulturella status. Det gör upplevelsen än mer härlig!

 

Chokladens historia

Chokladen kom till Europa från Sydamerika i början av 1500-talet. Choklad, i alla dess former, framställs av kakaobönan som växer på ett träd med namnet Theobroma cacaos. Kakaoträdet odlades förmodligen redan på 600-talet av Mayaindianerna som använde bönorna som valuta.

Den som tog kakaon till Europa var ingen mindre än Christofer Columbus. Spanien etablerade snabbt ett monopol på all import av kakaobönor, vilket var en lönsam affär som varade i ungefär 80 år. Det skulle dröja till en bra bit in på 1800-talet innan man visste hur kakaopulver kunde framställas från bönorna. Innan dess var det enbart chokladdryck som gällde i Europa och det öppnades exklusiva chokladhus där det gick att avnjuta den härliga drycken.

 

 
Det här är sann njutning för många – en fyllig chokladtårta bakad på belgisk choklad.

 

Criollobönan

Criollo är en sorts kakaofrukt med runda, lätt färgade bönor. Denna ses oftast som den allra finaste sorten. Att den anses lyxigast kan bero på att den är svårodlad då den lätt får olika sjukdomar och därmed blir sällsynt. Den odlas främst i länder där den odlats så långt tillbaka som människan brukat marken där, exempelvis i Nicaragua, Venezuela, Guatemala, Mexiko, Madagaskar och Colombia. Denna böna används oftast tillsammans med de andra sorterna. De gånger choklad görs endast på criollobönan så får chokladen en lätt rödaktig färg på ytan.

Forasterobönan

Denna sort är den härdigaste och mest lättodlade, därmed absolut vanligast. Den odlas i länder som till exempel Ghana, Nigeria, Elfenbenskusten, Dominikanska republiken, Brasilien, Costa Rica och Ecuador. Efter att bönan jästs får den en syrlig lukt med en svag arom och bitter smak, vilket som slutprodukt ger en bitter och mörk choklad. Det kan smaka lite väl intensivt varför bönan brukar blandas upp med andra sorter. I Ecuador odlas dock en extra fin variant av forasterobönan. Den är inte bitter i smaken och klassas som en av världens bästa.

Trinitariobönan

Den här sorten är en hybrid mellan Criollo och Forastero. Den har sitt ursprung i Trinidad där spanjorerna odlade criollobönan på 1600-talet. En kraftig orkan drog in på 1720-talet och förstörde nästan all odling. När spanjorerna sedan började plantera forasterobönan så skapades det olika korsningar, det vill säga hybrider. Den nya bönan, trinitariobönan, visade sig vara mer härdig och resistent än criollon. Det kom alltså något bra ut av det hemska ovädret.

 

  
Så här der chokladen ut när den växer på trädet. I dessa fruktkapslar finns bönorna. Att framställa det vi kallar choklad är en lång och komplicerad process. 

Odling och export

Många tror att den största delen av världens kakaobönor odlas runt om i Mellanamerika, det stämmer dock inte.  Hela två tredje delar av världens kakao framställs i Västafrika, 43% odlas i Elfenbenskusten. Elfenbenskusten producerar 1 250 000 ton bönor om året, varav drygt 950 000 ton exporteras till länder runt om i världen. Nummer två på listan över sett till odling och export av kakaobönor är Ghana, därefter hittar vi Indonesien.

 


I den västerländska kulturen förknippas ofta choklad med romantik. Vi ger varandra choklad och blommor på Alla Hjärtans dag och detsamma till mamma på Mors dag. 

Choklad i böcker och filmer

Den bok de allra flesta tänker på när det kommer till just choklad är nog Roald Dahls Kalle och chokladfabriken. Boken handlar om en mycket en fattig pojke, vid namn Kalle Spann, som besöker världens största chokladfabrik ägd av den märkliga Willy Wonka. Den första filmen baserad på denna bok var Willy Wonka och chokladfabriken. Över trettio år senare utkom film nummer två, Kalle och chokladfabriken. Den fantasifulla och fina kostymdesignen i filmen vann pris på 2005 års Oscarsgala. Chocolat är namnet på en roman från 1999 av Joanne Harris. Även denna bok har filmatiseras. För regin stod av ingen mindre än den svenske regissören Lasse Hallström.

Filmen handlar om Vianne som tillsammans med sin dotter, Anouk, kommer till en inskränkt fransk småstad där hon öppnar en chokladbutik. Byns konservative borgmästare har stor makt över invånarna och försöker med alla medel få dem att inse att choklad är en synd i strid mot kyrkan och de rätta värderingarna. Det uppstår en konflikt då den lilla stadens invånare börjar känna chokladens lockelse. Vianne och hennes choklad visar sig ha en näst intill magisk förmåga att påverka invånarna och deras relationer. Hon introducerar dem för chokladens kraft och mystik och ingenting blir längre sig likt.

 


I många kulturer anses chokladen vara ett afrodisiakum, d.v.s. att den har förmåga att framkalla kärlek. Bilder som denna är inte helt ovanliga när choklad framställs i kulturen.  

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Mobilabonnemang

Teckna superbilligt seniorabonnemang från 9 kr/mån i 4 mån hos Hallon!

Mindre än 1 vecka kvar

hallon

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Hälsa

Testa VitaePro till 50% och vinn mat för 10 000 kr!

Mindre än 1 vecka kvar

VitaePro

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.