Må bra av antiinflammatorisk mat


Hälsosam mat motverkar inflammationer och får dig att må bättre.

Forskare har kommit fram till att långvarig inflammation kan vara en av orsakerna till våra vanligaste folksjukdomar. Visste du att vissa av de råvaror du använder i matlagningen kan motverka och förebygga inflammation i kroppen? Här är sju av dem!  

Vad är inflammation?

Inflammation av olika slag är tecken på att kroppen försvarar sig mot exempelvis en infektion. Du kan uppleva rodnad, stelhet, svullnad eller smärta någonstans på kroppen. När det kommer till kostsammanhang talar man dock om en så kallad låggradig inflammation. Det innebär att immunförsvaret är aktiverat utan att det går att se utanpå. Ofta rör det sig om en kronisk inflammation.  

Maten som kan motverka inflammaion

Forskare, bland annat på Harvard School of Public Health, har kommit fram till att inflammation kan ligga bakom några av våra vanligaste folksjukdomar. Övriga bakomliggande orsaker som är kända sedan tidigare är bland andra stress, rökning och för lite motion. När du väljer att äta rätt slags mat gör du kroppen en stor tjänst. Undvik hel- och halvfabrikat i största möjliga mån. Här är sju råvaror som gärna får ingå i en hälsosam kost – håll tillgodo!  

Olivolja

Olivolja är inte bara gott, den motverkar även inflammationer. Faktum är att olivolja innehåller samma antiinflammatoriska ämne som även finns i exempelvis Ipren. Ta gärna som vana att äta olivolja varje dag. Överdriv inte mängden, upp till en matsked om dagen är en lagom. Ringla exempelvis gärna över olivolja på salladen istället för en dressing.  

 


Olivolja är gott till salladen. 

Avokado

Avokado innehåller stor mängd enkelomättat fett som verkar hälsofrämjande. Dessutom är den rik på fibrer, E-vitamin och antioxidanter. Ersätt smöret på smörgåsen med mosad eller skivad avokado. Du kan även mosa den med lite olivolja för att enkelt och smidigt kunna använda den som pålägg – det blir fantastiskt gott! 

 

  
Njut av god och välgörande avokado.  

Feta fiskar med omega-3-fettsyror

Flera feta fiskar som exempelvis lax, makrill och sardiner är rika på omega-3-fettsyror. Omega-3-fettsyror har en fantastisk förmåga att motverka inflammation. För att det ska ge resultat behöver du dock äta fisk några gånger i veckan, det räcker alltså inte med en gång i veckan eller några gånger i månaden. Fisken bör dessutom vara tillagad på ett hälsosamt sätt. Ungsstekt och kokt fisk är väldigt bra, enligt en studie från University of Hawaii. Var dock försiktig med saltet, eftersom det kan vara lätt att salta lite för mycket när man tillagar fisk. Om du inte äter fisk kan det vara klokt att äta tillskott av omega-3-fettsyror. Även om det inte är fullt så bra som att äta fisk på riktigt så är det bättre än att inte alls äta omega-3-fettsyror. Är du osäker på vilket tillskott du ska köpa kan du fråga på exempelvis ett apotek.

 

  
Tillaga med fördel fisken i ugnen. 

Fullkorn

Undvik att äta för mycket av raffinerade sädesslag som finns i exempelvis vitt bröd, pasta, flingor m.m. Ät helst sädesslag i form av fullkorn, eftersom de kan motverka inflammation i kroppen. Anledningen till att fullkorn är bättre beror på att det innehåller mer fibrer, vilket har visat sig kunna reducera en inflammationsmarkör i blodet (C-reaktivt protein). En annan anledning att dra ner på de raffinerade sädesslagen är att det innehåller mer socker. Var dock noga med att läsa innehållsförteckningar, eftersom många “fullkornsprodukter” innehåller lika mycket socker.  

 


Frossa i gröna blad. 

Gröna bladgrönsaker

De flesta gröna bladgrönsaker är rika på E-vitamin. Studier har visat att just E-vitamin kan ha en betydande roll när det kommer till att skydda kroppen från pro-inflammatoriska molekyler, kallade cytokiner. Frossa gärna i färsk spenat, grönkål, ruccola och broccoli. Dessa har även en hög andel kalcium, järn och fytokemikalier. Det gör ingenting om du äter dessa gröna blad flera gånger om dagen – det är bara bra!    


Valnötter har goda egenskaper för hälsan.   

Nötter och mandlar

Som du säkert vet är nötter rika på hälsosamma fetter. Dessa fetter bekämpar effektivt inflammationer. Särskilt effektiva är mandlar som dessutom är rika på fibrer, kalcium och vitamin E. Valnötter är rika på alfa-linolensyra som är en slags omega-3-fettsyra. I och med det kan valnötter vara ett bra komplement för dig som inte äter så mycket fisk. Mandlar och valnätter är inte de enda nötterna som är fullproppade med nyttigheter, alla nötter är bra. Samtliga nötter är fulla med antioxidanter som hjälper kroppen att bekämpa inflammation och dessutom reparera skador som uppkommit på grund av inflammation.

 

   

Färgstarka grönsaker

Färgstarka grönsaker, som exempelvis paprika, är väldigt bra för hälsan. Paprika innehåller antioxidanter som bekämpar inflammationer. Olika chilifrukter producerar capsaicin som är en kemisk förening som minskar smärta och inflammation i kroppen. För vissa personer verkar tomater för att reducera inflammation. Däremot kan tomater ha precis motsatt effekt för andra – varför du bör vara uppmärksam på vad som fungerar för just dig. Mår du bra av tomater kan du med fördel även frossa i tillagade tomater, som exempelvis tomatsås och tomatsoppa. Även tomatjuice är bra.  


Alla färger av paprika är bra.   

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fotmassage med Elektronisk Muskel Stimulering (EMS)

Boende

Portabel luftrenare

Boende

Sladdlös portabel dammsugare

Relaterade rabatter

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

VitaePro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.