Mac-n-cheese – Äkta amerikansk comfort food

 

Mac’n’cheese, ugnsbakade makaroner i krämig ostsås, skulle man nästan kunna klassa som det amerikanska kökets inofficiella nationalrätt. I alla fall när det kommer till så kallad comfort food, eller ”bekväm mat” som det blir om man översätter det direkt till svenska. Eftersom att mac’n’cheese är en lika självklar del av många människors hem i USA som det är med köttbullar i Sverige eller Gulasch i Ungern finns det såklart också tusentals recept och åsikter om vad som är den ultimata versionen av rätten.

Mac’n’cheese går så långt tillbaka i USAs historia att den i princip funnits med under hela landets livstid. Thomas Jefferson, USAs tredje president, som själv var med i det amerikanska frihetskriget var den som först introducerade Mac’n’cheese när han redan 1802 serverade ugnsbakade makaroner med ost fast som han då titulerade som ”en paj kallad makaroner” på en statlig middag. Trots att middagen enligt utsagor inte ska ha gått hem hos allihopa etsade sig mac’n’cheese efter det fast i den amerikanska matkulturen.

Variationerna är som sagt många och huruvida man ska ha den ena eller den andra osten, topping med knaperstekt bacon eller stekta champinjoner är olika beroende på vem du frågar. I den här artikeln presenteras en klassisk ugnsbakad mac’n’cheese men som självklart kan modifieras efter hur just du vill ha den.

 

Teknik

Det finns några punkter som är viktiga att ta upp och förklara innan man börjar tillaga en mac’n’cheese. I det här receptet använder vi oss av två sorters ost för att få ultimat konsistens på vår mac’n’cheese, dels den krämiga ostsåsen och dels den rivna osten för att få till de långa mozzarellaliknande strängarna vid varje mumsbit. Det bästa av två ostvärldar helt enkelt.

Grunden i ostsåsen utgår ifrån en béchamelsås eftersom att det inte är möjligt att smälta osten direkt i en kastrull. När man väl har i cheddarn är det viktigt att dra ner värmen och under konstant omrörning tillsätta osten pö om pö och inte allting på en och samma gång.

 

Du behöver (för 4 portioner)

225g makaroner

50 smör

1tsk vetemjöl

2,5dl mjölk

350g riven cheddarost

1krm senapspulver

2krm stark sås (t.ex. sambal oelek)

1krm vitlökspulver

110g riven gruyére (anna hårdost t.ex. emmentaler fungerar också)

Panko 

 

Gör så här

 

1. Sätt ugnen på 200 grader.

 

2. Koka upp makaronerna till de är nästan klara (ungefär 2 minuter mindre än vad paketet anger). Häll över makaronerna i en bunke och blanda ihop med 1msk smör (15g). Ställ sedan åt sidan och låt makaronerna svalna.

 

3. Smält 1 msk smör (15g) i en kastrull, men låt det inte bli brunt. Blanda ner mjölet och rör runt med en träsked tills allt mjöl har blandats ordentligt med smöret, var noga med att inte får några mjölklumpar. Häll i mjölken långsamt i en jämn stråle och vispa hela tiden i kastrullen. Fortsätt tills såsen är tjock och fluffig.

 

4. Sänk värmen till låg-medium. Häll i cheddarn lite pö om pö och vispa runt tills osten har smält till en slät kräm. Osten får absolut inte koka! När all ost är smält, häll i senapspulvret, vitlökspulver och stark sås. Smaka av med salt.

 

5. Blanda ner ostsåsen i makaronerna och låt den svalna något. Blanda i gruyéren och häll sedan över innehållet i en ugnsfast form.

 

6. Blanda panko med resten av smöret och fördela jämnt ovanpå ungsformen.

 

7. Lägg folie ovanpå formen och ställ i ugnen i ca 15 minuter. Ta sedan av foliet och låt den stå ytterligare 15-20 minuter.

 

 

Källa: Serious eats

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.