Mandelaeffekten – när hjärnan spelar oss ett spratt

 

 

 

Har du någonsin fått reda på att något som du är hundra procent säker på inte stämmer? Även när du tagit del av de nya uppgifterna kan du inte riktigt släppa det du tidigare var bombsäker på? Då kan du ha drabbats av Mandela effekten, ett underligt fenomen där hjärnan spelar oss ett spratt.

 

År 2009 satt Fiona Broome och tittade på TV när hon såg ett reportage om Nelson Mandela. Det hon tyckte var underligt med reportaget var att den visade Mandela som en livs levande människa, trots att hon kunde svära på att han dött i fängelset i Sydafrika på 1980-talet. På internet började hon leta efter personer som mindes precis samma som henne och till sin förvåning fann hon massvis med personer som precis som henne var bombsäkra på att Mandela var död och att de själva sett begravningen som sändes på TV.

 

Hon startade då hemsidan The Mandela Effect som genom internet kom att få stor spridning.

 

Mandelaeffekten

 

Minns du också att Mandela dog på 80-talet? Om du inte gjorde det finns det några andra exempel på Mandelaeffekten.

• Darth Vader säger aldrig ”Luke, I am your father” – Trots att många minns det kända citatet från Star Wars på exakt det sättet säger han faktiskt aldrig det i filmen. Citatet är istället ”No, I am your father”. 

• Nicke Nyfiken har ingen svans – Trots att en mängd människor kan svära på att den söta lilla apan alltid har haft svans kan man enkelt genom en google-sökning se att han aldrig haft någon.

• USA har inte 52 stater – Minns du från skolan att USA har 52 stater? Du är inte den enda. USA har bara 50 stater och har aldrig haft 52 stycken.

• Häxan i Snövit säger aldrig ”mirror mirror on the wall” – Det här var du säkert bombsäker på? Om du har filmen hemma så rekommenderar jag att du slår på den, då kommer du märka att hon säger ”magic mirror on the wall”.

• TV-serien heter inte ”Sex AND the City” – Nej den heter faktiskt ”Sex IN the City”.

 

Orsaker till Mandelaeffekten

 

Känner du igen dig i exemplen ovan, eller har du något eget exempel där Mandelaeffekten har gjort sig till känna? Som sagt, du är inte den enda i världen och det finns en hel del förklaringar till varför det blir så här.

 

Fiona Broome, författaren som ursprungligen myntade begreppet har en vidskeplig men samtidigt spännande teori. Hon hänvisar först och främst till många stora forskare (bland annat Stephen Hawking) och teoretiker som tror på parallella universum, alltså att det samexisterar flera världar och verkligheter samtidigt. Vi har tidigare trott att det är omöjligt att ta sig mellan världarna, Broome menar dock att vi glidit igenom universumen och därmed bytt tidslinjer. Hon minns därför att Mandela dog eftersom att det faktiskt hände, i den tidslinjen hon befann sig i då.

 

Vissa människor tror att det schweiziska företaget CERN med hjälp av nazister försöker öppna portarna till en annan dimension och därför rubbar vissa händelser i vår historia.

 

 

Så här säger vetenskapen

 

Psykologin pratar istället om en betydligt mer logiskt förklaring med hjälp av begreppet konfabulation. Konfabulation betyder att man medvetet eller omedvetet skapar sig en fabricerad bild av verkligheten då man inte minns exakt vad som hände. Vi associerar vissa saker med varandra, till exempel kudde och säng med sömn. Tror du till exempel att Monopolmannen har en monokel? Det har han inte, men det passar ihop med hans kläder och kapitalistiska utseende. Nicke nyfiken borde ha en svans, eftersom att han är en apa, och därför utgår vi ifrån att han faktiskt har en svans.

 

Samhället bidrar också till att vi minns saker på ett eller ett annat sätt. Det är enklare att förstå vilken film någon pratar om när den säger ”Luke, I am your father”, därför har troligtvis många valt att säga det. Till slut har du hört det så många gånger att det blir en sanning. 

 

Exakt vad det här beror på är inte bevisat men de flesta kan hålla med om att det är hjärnan som spelar oss ett spratt, snarare än att galna nazister från en annan dimension försöker ta sig över till oss för att ta över världen.

 

Har du några bra exempel på Mandelaeffekten? Kommentera gärna på vårt inlägg på facebook vad du minns som egentligen aldrig har hänt.

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Smidig Blendermugg- smoothies på väg!

Hälsa

Öronproppar för noice-cancellation

Hälsa

Portabel massagepistol i miniformat

Relaterade rabatter

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

Ny!

VitaePro

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Mindre än 1 vecka kvar

Glasögonmagasinet

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.