Minska risken för stroke

Stroke eller och hjärnblödning är akuta tillstånd som uppstår när en person får en blödning i hjärnan och sedan syrebrist. När hjärnan inte får syre skadas nerverna och förmågor som tal, lukt, balans etc blir påverkade. Om man inte får akut hjälp leder stroke ofta till döden.

Det finns många orsaker som gör att man får en stroke eller är mer mottaglig för att få en. Två av de största riskfaktorerna är hög ålder och ärftlighet, de två kan man förstås inte gör någonting åt. Många av de andra riskfaktorerna kan man dock göra någonting åt.

Här nedan kan du läsa vad du bör tänka på och göra för att förebygga chansen att få en propp.

 

Ha uppsikt över ditt blodtryck

Högt blodtryck är en stor riskfaktor till stroke. De som har högt blodtryck löper faktiskt så mycket som 3 gånger så stor chans att drabbas. Det är därför viktigt att du håller koll på ditt blodtryck och söker vård om du ligger högt.

 

Undvik övervikt

Övervikt i sig är en riskfaktor men när man lider av övervikt följer det dessutom ofta med andra risker på köpet, till exempel högt blodtryck eller diabetes typ 2. Att du väger något kilo för mycket ökar inte risken avsevärt men försök att ligga på en rimlig nivå.

 

Motionera

Hade man sålt effekten av träning i pillerform hade det varit en riktig mirakeldrog. Träning sänker ditt blodtryck och minskar risken för diabetes men bara att du rör på dig minskar faktiskt risken för stroke. En timmes lätt motion kommer du långt på!

 

Drick måttligt med alkohol

En hög alkoholkonsumtion ökar risken ordentligt för stroke, försök därför se till att du dricker måttligt med alkohol, gärna bara på helgen!

 

Fimpa ciggen

Oavsett vilken sjukdom vi hade skrivit om här hade det här troligtvis varit en punkt i listan. Cigaretter ökar risken för massvis av sjukdomar, däribland stroke. Det är lättare sagt än gjort men om du verkligen vill förebygga mot stroke så slutar du röka!

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.