Mät mönsterdjupet enkelt

 

 

 

Sommaren närmar sig och det är dags att byta från vinterdäck till sommardäck. Sommardäcken har säkert varit med et par säsong och du börjar kanske fundera på om du behöver nya däck? I den här artikeln visar vi hur du kan kolla mönsterdjupet med en helt vanlig femkrona!

 

500kr rabatt vid köp av nya fälgar hos ABS-Wheels. Använd koden seniordeal i kassan!

 

Mönsterdjup

Konsekvenserna av att ha alldeles för slitna däck på bilen är i första hand en saftig böter på hela 1200 kr. Trots att det kan svida att få en böter så finns de här reglerna av en anledning, det värsta som kan hända är nämligen att du inte får tillräckligt med grepp mot väglaget och du riskerar att skada dig själv eller någon annan person ute i trafiken.

 

Vinterdäck

Ett helt nytt vinterdäck brukar ha mönsterdjup på mellan 9-10 millimeter och får absolut inte vara mindre än 3 millimeter. Det rekommenderas dock att ditt däck är 4-5 millimeter om du ska köra i snö (vilket man ofta gör i Sverige)

 

Sommardäck

På ett sommardäck kan mönsterdjupet vara en aning mindre. När du köper nya sommardäck ligger mönsterdjupet vanligtvis på mellan 7-8 millimeter och får inte vara mindre än 1,6 millimeter. Rekommendationerna om man ska köra på fuktigt underlag, vilket man i regel gör under våra blöta sommarmånader, är att däcken aldrig ska vara mindre än 3mm.

 

Testa mönsterdjupet

Det finns ett enkelt sätt att testa mönsterdjupet på sina däck. På sommardäck finns det dels något som kallas för ”slitagevarnare” vilket är små upphöjningar som blottas när mönsterdjupet når 1,6mm. Som tidigare sagt finns det en risk med att köra med däck som har ett mönsterdjup under 3mm.

 

 


Det enda du behöver för det här knepet är en femkrona. Tricket har inte blivit lika exakt som med de gamla femkronorna men om du stoppar ner en femkrona i mönstret på ditt däck så kan du mäta med hjälp av kronorna högst upp. Från myntets kant ner till kronorna är det ungefär 3mm.

 

 

 

 

Gå ut och testa på din bil på en gång, det kan för det första rädda dig från en dryg böter och för det andra rädda ditt eller någon annans liv!

 

Boende
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Så inreder du ett praktiskt och lyxigt hemmakontor

Boende

Hemlarm med abonnemang

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Relaterade rabatter

Boende

Spara 20% på ett köp!

Markslöjd SE

Boende

15% rabatt på speldosor med vackert fågelkvitter!

Northmans

Boende

Skaffa 100% förnybar el till kanonpris!

Skellefteå Kraft

Boende

5% på ALLT hos Proffsmagasinet!

Proffsmagasinet

Boende

10% rabatt på belysning

Lysman

Barn

10% rabatt hos Pyret & Snäckan

Pyret & Snäckan

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.