Mät mönsterdjupet enkelt

 

 

 

Sommaren närmar sig och det är dags att byta från vinterdäck till sommardäck. Sommardäcken har säkert varit med et par säsong och du börjar kanske fundera på om du behöver nya däck? I den här artikeln visar vi hur du kan kolla mönsterdjupet med en helt vanlig femkrona!

 

500kr rabatt vid köp av nya fälgar hos ABS-Wheels. Använd koden seniordeal i kassan!

 

Mönsterdjup

Konsekvenserna av att ha alldeles för slitna däck på bilen är i första hand en saftig böter på hela 1200 kr. Trots att det kan svida att få en böter så finns de här reglerna av en anledning, det värsta som kan hända är nämligen att du inte får tillräckligt med grepp mot väglaget och du riskerar att skada dig själv eller någon annan person ute i trafiken.

 

Vinterdäck

Ett helt nytt vinterdäck brukar ha mönsterdjup på mellan 9-10 millimeter och får absolut inte vara mindre än 3 millimeter. Det rekommenderas dock att ditt däck är 4-5 millimeter om du ska köra i snö (vilket man ofta gör i Sverige)

 

Sommardäck

På ett sommardäck kan mönsterdjupet vara en aning mindre. När du köper nya sommardäck ligger mönsterdjupet vanligtvis på mellan 7-8 millimeter och får inte vara mindre än 1,6 millimeter. Rekommendationerna om man ska köra på fuktigt underlag, vilket man i regel gör under våra blöta sommarmånader, är att däcken aldrig ska vara mindre än 3mm.

 

Testa mönsterdjupet

Det finns ett enkelt sätt att testa mönsterdjupet på sina däck. På sommardäck finns det dels något som kallas för ”slitagevarnare” vilket är små upphöjningar som blottas när mönsterdjupet når 1,6mm. Som tidigare sagt finns det en risk med att köra med däck som har ett mönsterdjup under 3mm.

 

 


Det enda du behöver för det här knepet är en femkrona. Tricket har inte blivit lika exakt som med de gamla femkronorna men om du stoppar ner en femkrona i mönstret på ditt däck så kan du mäta med hjälp av kronorna högst upp. Från myntets kant ner till kronorna är det ungefär 3mm.

 

 

 

 

Gå ut och testa på din bil på en gång, det kan för det första rädda dig från en dryg böter och för det andra rädda ditt eller någon annans liv!

 

Boende
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Saker du faktiskt kan tvätta i tvättmaskinen

Boende

Få badrummet att dofta gott

Boende

Kontrollera att din ventilation fungerar

Relaterade rabatter

Boende

Slipp fuktskador i ditt hem!

Villa Relining

Boende

10 % rabatt på kvalitativa köksredskap

Kitchentime

Boende

10% rabatt på inredning och design

Confident Living

Boende

10 % rabatt på hela sortimentet.

Mattkoncept

Boende

50% rabatt på nya måttanpassade köksluckor

Härjedalskök

Boende

Sälj din bostad till Movesta – gratis flytthjälp & flyttstäd

Movesta

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

på mobilabonnemang i
4 månader hos hallon!

Med mobilabonnemang hos hallon slipper du allt krångel som bindningstider, rörliga priser och kluriga fakturor.

Mobilabonnemang 3 GB för 44 kr/mån i 4 månader
(därefter 89 kr/mån). Fria samtal & SMS ingår + 25GB surfpott!

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.