Myter om träning och kost

Sedan några år tillbaka är träning och hälsa ett populärt ämne i Sverige. Vi bombarderas av tips, tricks som sägs ska kunna förbättra din hälsa, vikt eller dina träningsresultat. Självklart är mycket av det här hokus pokus.

Ett bra ordspråk är ”om någonting låter för bra för att vara sant, så är det troligtvis också det”. När det kommer till träning och kost önskar vi verkligen av hela vårt hjärta att det finns genvägar och enkla sätt att nå våra mål men tyvärr är verkligheten inte så enkel: hårt jobb är det enda som funkar!

I den här artikeln kommer vi att slå hål på några vanliga myter om kost och träning.

 

Man ska dricka 8 glas vatten per dag

Just den här myten cirkulerar i lite olika siffror och vissa säger att man ska dricka så mycket som 2,5 liter vatten varje dag. Vår kropp är helt fantastisk och i vår kropp måste det hela tiden finnas en balans mellan saltnivån och vätskenivån. När det är obalans kommer din kropp säga till dig att något behövs korrigeras.

Om du har för mycket vätska kommer din kropp att göra dig kissnödig och om du har för mycket salt kommer kroppen säga åt dig att du behöver dricka vatten. Så enkelt är det.

 

Du måste äta var tredje timme för att gå ner i vikt

Det här stämmer inte heller och du behöver inte försöka få i dig 6 måltider per dag. Om du vill gå ner i vikt handlar det i grund och botten om antal kalorier. Om du förbrukar 2000 kalorier på en dag så behöver du äta mindre än 2000 kalorier för att gå ner i vikt.

Vissa påstår att förbränningen går ner om du inte äter tillräckligt ofta, vilket också är en myt eftersom att vår förbränning inte ändrar sig så snabbt.

 

Man får plattare mage om man tränar den

En platt mage beror i princip helt och hållet på hur mycket fett du har på den. Det går inte att punkförbränna fett och även om du bränner 300 kalorier på löpning eller när du gör sit-ups så kommer den totala fett förbränningen att ske utfördelat på din kropp.

Du kan visserligen tighta till magen lite om du får en bra muskulatur men det kommer inte att ge in en platt mage.

 

Frukost är dagens viktigaste mål

För 10 år sen ansågs det här som absoluta fakta men allt eftersom att tiden går börjar fler och fler släppa myten om att frukost skulle vara bättre än någon annan måltid. Du har visserligen någorlunda högre glukostolerans på morgonen men inte så mycket att det faktiskt skulle bidra med några synliga resultat.

Den forskning som gjorts på ämnet hat gång på gång visat att det handlar om antal kalorier under dagen, oavsett om du vill gå upp eller ner i vikt. Om du äter kalorierna till frukost eller middag spelar ingen roll.

 

Du bränner mer av att gå än av att jogga

Självklart bränner du mer kalorier av att springa än av att vara ute och promenera, det borde ju säga sig själv. Du höjer pulsen mer och du anstränger musklerna hårdare och därav bränner du mer kalorier.

Du kan dock troligtvis promenera betydligt längre tid än du kan jogga och om du ser till att gå riktigt länge kommer du till slut komma över antal brända kalorier mot om du hade gjort ett löppass. Däremot kommer du aldrig kunna bränna lika många kalorier per minut av att gå som att springa.

 

Det går att stretcha bort träningsvärk

Anledningen till att du får träningsvärk är att den ovana belastningen på kroppen har gett dig små skador på musklerna. Att stretcha kommer inte att bota skadorna utan snarare förvärra dem.

 

Sötningsmedel är lika farligt eller lika farligt som socker

Det här är nog det absolut vanligaste att man tror på och verkar i vissa fall vara ett helt accepterat faktum. Dricker man en coca-cola zero kan man till exempel få höra ”ja det är väl samma skit i det där som en vanlig cola” men faktum är att det finns absolut inga belägg för det här påståendet överhuvudtaget, både när det gäller dryck och livsmedel.

Vi påstår inte att sötningsmedel är bra, det finns ju ingen näring i det, men det är absolut inte farligt. Sötningsmedel är alltså en helt neutral tillsats som inte påverkar din kropp överhuvudtaget medan socker är bevisat dåligt för kroppen i hundratals studier.

Det brukar också påstås att sötningsmedel ökar sötsuget men det finns det, trots flera studier, inte heller några belägg för. Några studier visar däremot att de som har ett stort sockersug kan tillfredsställa det med sötningsmedel istället för socker, vilket är positivt då det inte innehåller några kalorier.

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.