Några saker du knappast visste var dåliga för tänderna

Tänderna är en värdefull del av vår kropp. Dels eftersom att skadade tänder inte växer ut igen men också för att tandvård inte ingår i den allmänna sjukvården och skadade tänder därför kan kosta en hel del att reparera.

Hur man tar hand om sina tänder, dvs borsta dem två gånger per dag, använda munskölj och tandtråd vet nog alla om. Att sånt som socker och läsk är farligt för tänderna är också allmänt känt, det finns däremot massvis som är dåligt för tänderna som de flesta nog inte har en aning om.

 

Stress

Att stress inte är bra för hälsan vet nog de flesta men visste du att det dessutom kan skada dina tänder? Stress sänker immunförsvaret vilket kan ge flera sjukdomar i tandköttet som till slut leder till tandlossning.

 

Högt blodsocker

Högt blodsocker drabbar ofta de som lider av diabetes och en konsekvens av det är att munnen blir väldigt torr. Saliv neutraliserar syror och vid sänkt salivhalt är dina tänder mer mottagliga för att få hål.

 

Frukt

Frukt är otroligt nyttigt men syrorna i frukten kan faktiskt förstöra dina tänder. Ditt saliv kommer att neutralisera syran i tänderna efteråt och det är därför bra att äta mycket frukt på en gång snarare än att småäta på till exempel vindruvor hela tiden.

 

Medicin

Många typer av mediciner försämrar din salivproduktion ordentligt. Precis som vi förklarat tidigare är en minskad salivproduktion farligt för dina tänder. Om du är väldigt torr i munnen kan sockerfritt tuggummi hjälpa dig att få igång produktionen igen.

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.