Njut av pensionärsliv utomlands

Vackra husfasader i Santa Cruz De La Palma på Kanarieöarna. Vackra husfasader i Santa Cruz De La Palma på Kanarieöarna.

Många är vi nog som tänkt tanken – att flytta utomlands till lite varmare breddgrader då man väl pensionerat sig. Förutom att hitta rätt land och ort som passar finns det en del annat att ha koll på.

Varför

Varför flytta utomlands när man pensionerat sig? Vissa dras av varmare klimat eller möjligheten att leva som om man vore på en avkopplande semester året runt. Andra drar nytta av lägre skatter utomlands som ger mer att leva för. Hittar man rätt ort kan man pendla tillbaka till Sverige på 3-4 timmar med flyg.

Att välja land

Populära val för sin nya hemort inkluderar Spanien, Thailand, Portugal och Malta. Ett bra första steg är att ett par år innan pensionen resa till de länder man är intresserad av för att testa vattnet. När man väl pensionerat sig är det bra att hyra boende på orten i ungefär ett halvår. Då får man en tydligare uppfattning om landet, kulturen och om boendet passar.

Bo inom EU

(Inräknar även Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.) Flyttar du till ett annat EU-land har du rätt att få pensionen utbetald i det land där du bor. Tänk på att totalsumman kan variera beroende på växelkursen. Du får även tillgång till sjukvård under samma villkor som landets medborgare.

Skatt

Din allmänna pension beskattas, och det är inget undantag om du bor utomlands. Du kommer då att betala skatt på din pension utefter de skatteregler som gäller i det nya landet. Tack och lov har de flesta länder avtal med Sverige som förhindrar dubbelbeskattning.Genom avdrag på deklarationen behöver du inte betala skatt i Sverige för det du redan skattat utomlands. Ovan gäller dock bara för dem som har “väsentlig anknytning till Sverige”, dvs att man vistas mer än sex månader om året i Sverige. Har du helt klippt banden betalar du särskild inkomstskatt istället.

Vilka delar av pensionen hänger med?

Din allmänna pension, tjänstepension och ditt egna sparande hänger med dig vid utlandsflytten. Äldreförsörjningsstöd, bostadstillägg och garantipension har du inte rätt till om du flyttar till ett land utanför EU. Du får behålla garantipensionen under vissa omständigheter för ny hemort inom EU. Missa inte Levnadsintyget som Pensionsmyndigheten skickar ut varje år, annars slutar de betala ut pension.

Mer information

Eu-upplysningen, Leva som pensionär i EU Pensionsmyndigheten, Planera att flytta från Sverige

Boende
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Boende

Trygg vardag med Tryggsam – medlemmar hos Seniordeal får ID-skydd

Boende

Tryggsam tipsar – så undviker du ID-bedrägeri på semestern

Relaterade rabatter

Boende

Sov gott – och få 55% på ALLT från Emma Sleep!

Emma Sleep

Boende

Teckna elavtal hos Göta Energi och fyll kylen med 500 kr mat!

Göta Energi

Boende

20% rabatt hos markslojd.com

Markslöjd

Boende

10% rabatt på belysning

Lysman

Boende

15% rabatt på hela köpet hos Homeroom!

Homeroom

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.