Nybörjarskola i tangentbordskombinationer

 

När man är ute och surfar på webben, skickar mail eller skriver dokument kan man enkelt högerklicka eller leta runt i menyerna efter de kommandon man vill utföra. Att använda sig av kombinationer på tangentbordet är betydligt enklare och kommer att göra ditt arbete mer effektivt.

 

De flesta unga människor använder redan många kortkommandon på ren rutin och det sitter nästan i ryggmärgen hos många. För äldre person, som kanske precis har börjat använda sig av en dator eller använder den väldigt sällan kan det vara besvärligt att komma ihåg alla kombinationer eller så kan det tillochmed vara så att man inte vet hur många kommandon som faktiskt finns. Här nedan följer en lista på några av de mest universella snabbkommandona och en förklaring till hur de ska användas.

 

OBS! När man använder en PC håller man in tangenten ”ctrl” och respektive bokstav. Har man en Mac använder man istället knappen ”cmd”.

 

Ctrl + C – Kopiera. Om du vill kopiera en text klickar du med musen och drar över texten så att den blir markerad. Därefter trycker du in snabbkommandot och texten du har markerat blir kopierad.

 

Ctrl + V – Klistra in. Vill du klistra in det du har kopierat i till exempel ett mail eller ett dokument klickar du på Ctrl + V och texten klistras in där du vill ha den.

 

Ctrl + B – Fet stil. Om du vill skriva med ”feta” bokstäver använder du dig av det här kortkommandot.

 

Ctrl + I – Kursiv stil. Om du vill skriva med kursiverade bokstäver klickar du i Ctrl + I innan du börjar skriva.

 

Ctrl + P – Skriva ut. Om du har en skrivare kopplad till datorn kan du använda det här kommandot för att snabbt göra en utskrift på exempelvis ett dokument.

 

Ctrl + S – Spara. Om du har skrivit många rader kan det vara bra att spara ett dokument. Genom att trycka Ctrl + S sparar du dokumentet.

 

Ctrl + R – Uppdatera en sida. Ibland när man är ute på internet så hänger sig sidan man är på. Eller så kan det vara så att man väntar på ett mail som inte dykt upp i inboxen. Då kan man använda det här kommandot för att uppdatera sidan.

 

Ctrl + Z – Ångra. Om du har råkat radera några ord eller tillochmed ett helt stycke i ditt dokument kan du trycka på Ctrl + Z så kommer texten tillbaka.

 

Ctrl + N – Nytt fönster/dokument. Om du vill ha ett nytt och tomt dokument eller en ny sida i din webbläsare använder du det här kommandot.

 

Ctrl + F – Sök. Om du har ett långt dokument eller en webbsida med massor av text fast du leter efter ett specifikt ord kan du använda det här kommandot för att söka efter ordet eller meningen.

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Boende

Trygg vardag med Tryggsam – medlemmar hos Seniordeal får ID-skydd

Boende

Fler bedrägeribrott, få anmälningar – ID-skydd för ökad trygghet

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Mobilabonnemang

Teckna superbilligt seniorabonnemang från 9 kr/mån i 4 mån hos Hallon!

Mindre än 1 vecka kvar

hallon

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Hälsa

Testa VitaePro till 50% och vinn mat för 10 000 kr!

Mindre än 1 vecka kvar

VitaePro

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.