Nyttiga små frön

Kanske blir quinoan en favorit i ditt kök?

Vi blir allt mer medvetna om vilken slags mat som är dålig för hälsan om vi äter den för ofta. Däremot kan det vara lite svårare att veta vad en ska äta istället. Om du vill dra ner på pasta och ris där hemma så är quinoa ett riktigt bra alternativ.

Quinoa är en ört som växer högt upp i Anderna i Sydamerika. Där har befolkningen ätit quinoans nyttiga frön i över 7000 år. Vissa menar att quinoan är en av de huvudsakliga förklaringarna till varför inkafolket var så framgångsrikt, att de höll sig starka och välnärda tack vare näringsämnena i dessa små frön. De fantastiska fröna finns i flera olika storlekar och färger. Vanligast i våra butiker är vit, röd och svart. Ibland går det även hitta den blå varianten. När du ska tillaga quinoa bör du först skölja den i en sil i kallt vatten.

Därefter kokar du den i dubbla mängden vatten, alternativt buljong. När du sköljer quinoan försvinner den annars något bittra smaken vilket förhöjer smaken. Du som håller dig till GI-kost kan utan problem äta quinoa. Vissa tycker att smaken är lite speciell och behöver äta quinoa några gånger innan smaken känns bekant och god. Testa dig fram med olika tillbehör och kryddor. Quinoan kan ätas varm som kall. Den har hög halt av protein, kalcium och omättade fettsyror. Dessutom har den höga halter av järn, fosfor och vitaminer och är naturligt fri från gluten. Inte undra på att så många älskar dessa frön!

Källa, källa, källa.

Mat & Dryck
haus
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Världens dyraste kaffe – Kopi Luwak

Mat & Dryck

Gör din soppa mindre salt

Mat & Dryck

Koka ris i mikron

Relaterade rabatter

Mat

Seniorrabatt på 100% ekologisk matkasse

Årstiderna

Mat

50kr extra rabatt på Middagsfrids prova-på-erbjudande

Middagsfrid

Mat

10% rabatt på kökstillbehör och baktillbehör

Kökets favoriter

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Ont i dina muskler och leder?

VitaePro är det självklara valet för dina muskler och leder. Har du inte testat Sveriges mest sålda kosttillskott än? Då borde du ge VitaePro en chans! Hela 9 av 10 aktiva kunder uppgav att de upplevde en effekt på muskler och leder efter att de började med VitaePro*. 

Som medlem hos Seniordeal får du 50% rabatt på VitaePro + ett tillskott för immunsystemet på köpet! 

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.