Nyttiga små frön

Kanske blir quinoan en favorit i ditt kök?

Vi blir allt mer medvetna om vilken slags mat som är dålig för hälsan om vi äter den för ofta. Däremot kan det vara lite svårare att veta vad en ska äta istället. Om du vill dra ner på pasta och ris där hemma så är quinoa ett riktigt bra alternativ.

Quinoa är en ört som växer högt upp i Anderna i Sydamerika. Där har befolkningen ätit quinoans nyttiga frön i över 7000 år. Vissa menar att quinoan är en av de huvudsakliga förklaringarna till varför inkafolket var så framgångsrikt, att de höll sig starka och välnärda tack vare näringsämnena i dessa små frön. De fantastiska fröna finns i flera olika storlekar och färger. Vanligast i våra butiker är vit, röd och svart. Ibland går det även hitta den blå varianten. När du ska tillaga quinoa bör du först skölja den i en sil i kallt vatten.

Därefter kokar du den i dubbla mängden vatten, alternativt buljong. När du sköljer quinoan försvinner den annars något bittra smaken vilket förhöjer smaken. Du som håller dig till GI-kost kan utan problem äta quinoa. Vissa tycker att smaken är lite speciell och behöver äta quinoa några gånger innan smaken känns bekant och god. Testa dig fram med olika tillbehör och kryddor. Quinoan kan ätas varm som kall. Den har hög halt av protein, kalcium och omättade fettsyror. Dessutom har den höga halter av järn, fosfor och vitaminer och är naturligt fri från gluten. Inte undra på att så många älskar dessa frön!

Källa, källa, källa.

Mat & Dryck
haus
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

Mat

15% extra rabatt på ditt första köp över 250 kr!

Matsmart

Mat

100kr nykundsrabatt hos Mathem!

Mathem

Mat

100kr rabatt hos Hemköp!

Hemköp

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.