Pensionär på deltid

Drömmen. Pensionär på deltid med mer tid över till sig själv. Drömmen. Pensionär på deltid med mer tid över till sig själv.

Flexibel pensionsålder i Sverige innebär att du själv kan välja när du vill gå i pension. Du kan även vara pensionär och samtidigt vara kvar på ditt tidigare jobb på halv- hel-, eller deltid.

Från 61 år kan du välja att gå i pension, eller i alla fall börja plocka ut månadspension. Deltidspension innebär att du månadsvis inte plockar ut hela summan pension utan istället väljer att motta en procentuell summa av den. Somliga väljer att börja plocka ut delar av sin pension för att få tillgång till pensionärsrabatter eller kunna minska i arbetstid.

Du kan bestämma själv vilken av de tre delarna av din pension (allmän pension, tjänstepension eller eget sparande) du vill börja motta. Det finns ingen regel som säger att du minskar i arbetstid för att du tar emot hela eller delar av din pension. Det är något du kommer överens om med din arbetsgivare. Att fortfarande arbeta efter vid sidan av pensionen gör att dina fortsatta inkomster bidrar till din pension.

Delpension

För att få ut en del av den allmänna pensionen är inte svårare än att du ansöker om det hos Pensionsmyndigheten. Du kan ändra hur mycket pension du mottar, oavsett om du vill ha ett högre månadsbelopp eller om du helt vill sluta plocka ut av din pension. Du kan fortsätta arbeta under tiden som du plockar ut av din allmänna pension. För utbetalningar av den allmänna pensionen kan du välja att plocka ut:

  • 100% av månadsbeloppet
  • 75% av månadsbeloppet
  • 50% av månadsbeloppet
  • 25% av månadsbeloppet

Den knepiga tjänstepensionen

Tjänstepensionen är något knepigare. För att motta tjänstepension måste du ansöka om det specifikt hos det företag som förvaltar dina pensionspengar. Det är ytterst sällan som du kan plocka ut delar av din tjänstepension; det är alltså att börja plocka ut hela pensionen som gäller. När du väl börjat ta ut din tjänstepension kan du inte ångra dig och “pausa” utbetalningar eller spara dem till senare. Lokala överenskommelser mellan fack och arbetsgivare brukar också göra att du inte längre har rätt att arbeta heltid när du mottar tjänstepension. Många tillåter dock att man arbetar kvar på del- eller halvtid.

Pension påverkar a-kassa

Har du väl börjat plocka ut av din pension påverkas din möjlighet till ersättning via a-kassa om du blir arbetslös. Har du tidigare tagit ut pension måste du ange det i samband med att du söker a-kassa. Enligt Pensionsmyndigheten ligger ersättningsnivån på runt 65% av dagpenningen, men siffran kan variera mellan arbetslöshetskassor. Från det att du fyller 65 år räknas du som pensionär och du har inte längre rätt till a-kassa, oavsett om du tagit ut pension tidigare eller inte. Källor: Pensionsmyndigheten, minpension.se, Skatteverket

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Enkla knep för att spara pengar

Ekonomi

6 misstag i köket som gör din plånbok platt

Ekonomi

Nya förslaget: Inför skatt på kött

Relaterade rabatter

Tidningar

Passa på! Gratis tillgång till Di Digitalt i 1 mån (värde 399 kr)

Ny!

Dagens industri

Tidningar

Exklusivt medlemserbjudande på Sveriges största veckotidning – spara 420 kr!

Ny!

Land

Teknik

15% rabatt på hela sortimentet

Ny!

Safekid

Mode & Livsstil

Superdeal på shoppingvagn i högsta kvalité!

Käpprätt

Boende

Sälj din bostad till Movesta – gratis flytthjälp & flyttstäd

Movesta

Hälsa

Behandla din halsbränna med resultatgaranti

Mindre än 1 vecka kvar

IQoro

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Nyhet! Smakrik Ripasso på handplockade druvor

Marastoni Ripasso är en kraftig Ripasso från en av svenska vinälskares absoluta favoritregioner.

Vinet jäser med de torkade druvorna från Amarone-produktionen för att bli extra fylligt och smakrikt.

Alkoholinformation
Artnr 50285–01 | 75cl | 99 kr

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.