Petunia – en kärleksförklaring

Plantera gärna olika petunior tillsammans, eller kombinera med andra sommarblommor. I en emaljhink ser det romantiskt och lantligt ut. 

Petunia är en  av våra allra vanligaste sommarblommor. Den är planterad i krukor och amplar över hela landet. Med all sin prakt förgyller den trädgårdar och balkonger. Här kommer lite fakta till dig som också tycker om den vackra blomman.

 

Enkel men vacker

Petunian är vanligt förekommande – vi verkar aldrig tröttna på den. Trots att den kan anses enkel och lite vardaglig så är den utan tvekan fantastiskt fin. Dessutom finns den i otroligt många färger och former vilket gör att du lätt kan matcha den till övriga växter och blommor. Petunia är en klibbhårig ört med hela blad och stora sammetsliknande blommor. Blommorna liknar trattar, med ungefär samma form som tratten på en grammofon. Varje blomma sitter solitär.

 


Petunian älskar sol och trivs bra på en så här exponerad plats. 

Så får du petunian att trivas

Petunia trivs allra bäst i bra och väldränerad jord. Den älskar fullt solljus. Varför den är omåttligt populär i Sverige beror förmodligen på att den kan överleva även i frostiga förhållanden. Petunian har en lång säsong och är lätt att lyckas med, även för den som inte är van vid uteväxter. Alla typer av petunia går ypperligt att blanda med andra sommarblommor i krukor, urnor eller amplar. Tänk bara på att välja blommor som vill ha samma växtförhållanden, så att de mår bra tillsammans. Petunior brukar må som bäst om de planteras redan på våren. Har du inte planterat dem själv redan i våras så finns det fina, välväxta exemplar hos de flesta handelsträdgårdarna.

De blommar under sommaren och hösten fram till första frosten. Generellt kan man säga att petunian kommer i fem grundfärger. De är gul, rosa, röd, vit och lila. Den finns även i en blandning av färger, som exempelvis rosa och vitt. Vissa av färgerna är mer vanliga än andra. Även storlek på blommor och färg på bladen varierar, varför du kan hitta en du verkligen tycker om. För att din petunia ska må bra och klara sig fint hela säsongen så är det bra att beskära den allteftersom den växer och blir “gänglig”.  Detta motiverar petunians återväxt och gör att den kommer blomma bra igen. Petunian är visserligen ettårig, men ger dig stor glädje under hela säsongen!

 

 


Varför inte plantera en liten petunia i en loppisfyndad kanna? 

 


De djupa nyanserna är mångas favorit. Ytan påminner nästan om sammet. 

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Trädgård

Det kan du använda Aloe Vera till

Trädgård

Odla aloe vera i en banan

Trädgård

Mata växterna med hår från borsten

Relaterade rabatter

Kläder

25% rabatt på mode!

Åshild

Hälsa

16% rabatt på golf- och träningskläder

Daily Sports

Hälsa

15% rabatt på hälsotest!

Dynamic code

Läsning

Readly

Readly

Boende

Lägg pengar på livets goda och inte på elen – teckna vårt elavtal för seniorer

Mindre än 1 vecka kvar

fortum

Hälsa

Har glasögonen gått sönder?

Glasögonverkstan

  • RABATTER
  • ARTIKLAR
Nyhet! Bäst prisade italienska rödvinet på flaska, från populära Casteloro – 59 kr! (alkoholinformation)

Casteloro Vino Rosso är ett mycket smakrikt vin med en inbjudande doft av mogna plommon, körsbär, kryddor och vanilj. Smaken som är generöst fruktig leder över till ett harmoniskt avslut