Pochera ägg

 

En riktigt drömfrukost är, i alla fall i mina ögon, en English muffin med knaperstekt bacon och ett perfekt pocherat ägg där en fyllig äggula rinner ut ur en fast och fin äggvita.

 

Problemet med den här frukosten är knappast att bakandet eftersom att English muffin antagligen är det lättaste man kan baka. Det är inte heller att steka bacon, en teknik som de flesta av oss bemästrat för längesen. Det pocherade ägget däremot, det är någonting som inte ens väldigt erfarna kockar lyckas med varje gång när det lagas på traditionellt sätt.

 

Det går dock att lyckas med pocherat ägg varje gång, utan att behöva göra ett reservägg utifall det första går sönder. Följ bara de här knepen!

 

Ägget

För att man ska få ett så bra pocherat ägg som möjligt gäller det att ägget är fräscht och inte börjar bli gammalt. Till att börja med kan det vara bra att titta på datummärkningen som finns på kartongen när man köper ägg. På de flesta kartongerna hittar man inte bara bäst före-datum utan även vilken dag de är värpta och ju senare desto bättre.

Ett annat sätt att kolla om ägget börjar bli gammalt är att släppa ner det i en skål med vatten. Om ägget står på högkant, eller tillochmed flyter, är det troligtvis för gammalt för att pocheras. Ett fräscht ägg kommer lägga sig på långsidan längst ner på botten av skålen.

 

Vattnet

När man googlar eller hör om tekniker för att pochera ägg kan man läsa om en mängd olika ”tips” om hur vattnet ska vara. Vissa säger att man ska ha i ättika, vissa säger att man ska tillsätta salt och vissa säger att man absolut inte ska tillsätta salt. Alla de här tipsen kan du spola ner i vasken. Med den här tekniken behöver du inga tillsatser i vattnet. Precis när vattnet börjar koka stänger du av plattan så har vattnet perfekt temperatur.

 

Teknik

Okej, nu har du fräscha ägg men det gör ju inte automatiskt att det blir lätt att pochera dem. Det redskapet du behöver för att pochera ägg är en helt vanlig sil. Silen behövs i två moment:

 

1. Ta bort överflödig äggvita – Oavsett hur fräscha äggen är kommer det finnas överflödig äggvita, vilket är det lösa och rinniga som oftast glider iväg när man steker ägg och de långa tråkiga svansarna när men pocherar. Genom att knäcka ägget i silen och virvla runt det lite läcker den överflödiga vitan bort och det man har kvar är fast och perfekt till att pochera med.

 

2. Sänka ner ägget i vatten – Ha kvar ägget i silen och sänk ner den i kastrullen. Vicka långsamt på silen så att ägget glider ner i kastrullen.

 

Låt ägget ligga i det varma vattnet i ca 3-4 minuter och puffa till det då och då så att det rör på sig. Lyft ur ägget med en hålslev!

 

Vill du pochera ägg i förväg? Inga problem. Lägg äggen i en skål med kallt vatten när de är klara, när det är dags att äta behöver du bara överföra de till varmt vatten igen i ca 2 minuter.

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Laga mat efter säsong

Mat & Dryck

Därför ska du äta kiwiskalet

Mat & Dryck

Bästa sättet att tina kött

Relaterade rabatter

Mat

10% rabatt på kökstillbehör och baktillbehör

Kökets favoriter

Mat

50kr extra rabatt på Middagsfrids prova-på-erbjudande

Middagsfrid

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

på mobilabonnemang i
4 månader hos hallon!

Med mobilabonnemang hos hallon slipper du allt krångel som bindningstider, rörliga priser och kluriga fakturor.

Mobilabonnemang 3 GB för 44 kr/mån i 4 månader
(därefter 89 kr/mån). Fria samtal & SMS ingår + 25GB surfpott!

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.