Redaktionen har enda sedan jag var liten haft en väldigt kärleksfull relation till mat och matlagning. Skulle vi åka någonstans, få gäster eller planera högtider var frågan vad vi skulle äta konstant prioriterad. Det bästa redaktionen visste när jag var ett litet redaktionsbarn var dagen efter de stora högtiderna som jul, påsk och midsommar när man fick göra en stor pytt-i-panna av alltihopa och krydda precis som man själv ville.
Nu kanske inte alla håller med om att resterna smakar godare än dagen då de tillagades första gången men såhär i klimatsmarta tider kan du göra miljön och smaklökarna en tjänst på en och samma gång och steka ihop en riktigt god pytt.
Rest-pytt
Eftersom att alla äter så olika på påskbordet är det svårt att skriva ut ett recept på vad man ska och inte ska ha i. Att man kan mixa ner i princip vad man vill och laga den helt efter sina egna smakpreferenser är väl dessutom tjusningen med en pytt.
Potatis
I regel har de flesta personerna potatis på sitt påskbord. Det finns få saker som smakar så gott som stekt potatis så det är en perfekt början på din pytt. Tärna potatis och häll ner i pannan tillsammans med mycket olja och lite smör.
Kött
Om du inte är vegan eller vegeterian så har du troligtvis någon form av kött på påskbordet. Skiva ner köttbullar, prinskorv, fläskfilé, lax, räkor eller något annat kött du åt dagen innan ner i pannan tillsammans med potatisen. Om du vill tillföra lite extra smak med ditt kött så kan du använda någon smakrik korv som till exempel chorizo.
Grönsaker
Många grönsaker är väldigt gott att steka. Det behöver inte vara grönsaker du tillagat tidigare men om du till exempel har kvar rå lök efter gårdagens sallad borde du passa på att slänga ner det i din pytt. Andra goda grönsaker att steka är zucchini, paprika, sparris, vitlök eller broccoli.
Ägg
Ägg är givet i varje pytt och oavsett hur du gillar dina ägg är det definitivt ett element att rekommendera. Har du ägghalvor kvar från dagen innan kan du skiva och lägga ovanpå pytten. I bästa fall har du några råa ägg i kylskåpet och då passar det absolut bäst att steka de ”sunny side up” och sedan skära sönder gulan så att det rinner ner över pytten.
Kryddor och örter
Vilka kryddor du vill använda är helt upp till dig och vad du tycker om för smaker. Mejram är vanligt att ha i pytt i panna men även timjan och rosmarin passar fruktansvärt bra i en pytt. Om du vill ha en mexikansk taco twist kan du använda dig av spiskummin och lite chilipulver, gärna i samband med färsk vitlök.
Vissa örter, i regel färska, får bättre smak om du inte steker dem utan blandar i dem precis mot slutet eller ringlar ovanpå när pytten är klar. Till dessa hör till exempel koriander och persilja.
Grädde
Vill du göra din pytt lite krämigare så ska du självklart gräddstuva den. Visserligen blir den lite onyttigare men den blir å andra sidan tusen gånger godare. Häll bara i lite grädde när alla ingredienser har fått en fin stekyta och låt den puttra tills grädden blivit tjock och smarrig.
Oavsett hur du har gjort din pytt i panna och vilka ingredienser du har använt antar jag att den blev precis lika god som den pytt i pannan redaktionen sitter och trycker i sig idag. En pytt serveras gärna med några goda grönsaker, inlagda rödbetor och ett stort glas kall mjölk.
Bon appétit!