Rama in trädgården

I England finns en tradition att formklippa på ett kreativt sätt – varför inte inspireras? Släpp lös fantasin!

Den väl utvalda och välskötta häcken ger vindskydd, en fin inramning, hindrar från insyn, stänger ute vissa ljud och blir en fin bakgrund till dina blommor och rabatter. När det kommer till att välja rätt häck till trädgården så finns det en hel del att fundera kring.

Häckplantor kan kosta en hel del eftersom det ofta går åt många plantor för en normalstor trädgård. Det gäller att ta sig en funderare innan köpet – vad får det kosta och hur ska det se ut? Vill du ha en häck som blommar? Ska den vara vintergrön? Ska den växa fritt eller formklippas? Hur mycket tid vill du lägga på underhåll? Hur väl ska häcken skärma av? Kort sagt – vilken funktion ska häcken ha? Bor du nära en gata eller andra hus kan det kännas bra att skärma av med en tät häck.

Skapa väggar med hög häck

Ju högre häcken är, desto mer skärmar den av utsidan. Dessutom blir känslan av rum inne i trädgården tydligare. Du kan även “bygga väggar” inne i själva trädgården genom att dela upp i olika sektioner. Höga och täta häckar har även en förmåga att skydda från kalla vindar och skapa ett mikroklimat där mer känsliga växter kan frodas. Dessutom slipper du själv frysa på försommaren och hösten då du får lä i trädgården.

Lövfällande häckar

Den lövfällande häcken följer årstiderna. Förutom att den tappar sina löv på hösten så får du njuta av de fina knopparna om våren. Innan löven faller har de dessutom ofta vackra höstfärger. Att ha just en lövfällande häck gör att du känner dig nära naturen och årstiderna, vilket är en härlig känsla. Dock kommer denna häck inte vare sig skärma av eller skydda lika mycket på vinterhalvåret.

 


Oxelhäcken får underbart vackra bär som smyckar trädgården.

Oxelhäcken är vacker och tätvuxen med röda bär. Denna kan även användas som friväxande häckbuskage.

  • Häckberberisen är väldigt taggig men lätt att lyckas med. På hösten får den fantastiskt fin och intensiv färg och är tålig på vintern.

  • Den japanska lärken är verkligen vacker med sina blanka barr. Till en början växer den snabbt, vilket är tacksamt för den otålige.

  • Syrenbusken är en klassiker i våra svenska trädgårdar. Den är lättskött och får de mest väldoftande blommorna på försommaren.

 


Syrenen finns i olika nyanser och varianter. 

Vintergröna häckar

De vintergröna häckarna skyddar och skärmar av året om. Att se dessa “gröna väggar” i trädgården om vintern skapar en härlig känsla. De vintergröna häckarna med löv har svårt att klara sig ju längre norrut i landet man kommer. Bor du i norr bör du därför satsa på en vintergrön häck med barr och skippa alla alternativ med löv.

  • Granhäcken är väldigt vanlig i hela landet. Genom att hålla efter den kan den bli riktigt tät och fin.

  • Bergbambun är fantastiskt fin och känns exotisk. De raka stänglarna med små gröna blad rasslar vackert i vinden. Den måste dock stå skyddad i kallare klimat.

  • Tujan är vad många tänker på när de tänker på häckplantor. Håll efter den så kommer den bli en perfekt och tät vägg – året om.

 


Tujan är tät och fin. 

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Mygglampa Effektiv

Trädgård

Kasta aldrig bort dina lökskal igen

Trädgård

Bli av med myggor och fästingar så här enkelt

Relaterade rabatter

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

Ny!

SOVA

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.