Njut av julens smaker.
Med det här receptet är det enkelt att göra sin alldeles egna glögg. De olika smakerna gifter sig fint med varandra och ger drycken en fräsch julsmak. Perfekt till säsongens alla glöggkvällar!
Ingredienser
- Färsk ingefära (en ca 3 cm lång, skalad bit)
- 2 kanelstänger
- 1/2 tsk kardemummakärnor
- 1 dl råsocker
- 2 dl vatten
- 1 apelsin
- 1 l äppelmust
- Stjärnanis för dekoration (kan uteslutas)
Gör så här
1 ) Börja med att ta fram alla ingredienser samt en kastrull som rymmer cirka två liter.
2 ) Skala och skiva ingefäran i tunna fina skivor.
3 ) Häll upp vattnet i kastrullen. Lägg sedan i ingefära, kanel, kardemumma och socker.
4 ) Koka upp under omrörning och låt koka i fem minuter och ta sedan av kastrullen från plattan.
5 ) Skölj apelsinen och torka den med hushållspapper (för att få bort smuts och eventuella medel).
6 ) Använd en vanlig potatisskalare och skala den mycket försiktigt. Se till att inte få med det vita, då det är beskt.
7 ) Pressa apelsinen och separera saft från kärnor. Häll apelsinsaften i kastrullen.
8 ) Häll i äppelmust och apelsinskal i kastrullen tillsammans med övriga ingredienser.
9 ) Låt glöggen stå och dra i minst två timmar i rumstemperatur.
10 ) Vill du kan du sila glöggen innan servering, annars kan det även vara fint att ha kvar alla “bitar”.
11 ) Värm glöggen innan servering och servera med äppelskivor. Du kan även dekorera med kanelstänger och stjärnanis om du vill!