Gör din egen fantastiskt goda ajvar. Det är lite krångligare än att köpa den färdiga varianten på burk – men detta blir så mycket bättre. Perfekt som tillbehör till de flesta maträtter och som pålägg på mjukt bröd.
Ajvar relish har blivit populärt i Sverige som ett komplement till ketchup eller andra såser. Även som tillbehör till flertalet varma och kalla rätter samt som smörgåspålägg. Ajvar har sitt ursprung i Balkan och ses ofta som en nationalrätt i Albanien, Serbien och Makedonien. Du kan variera styrkan på såsen beroende på ingredienserna, hur mycket chilipeppar du har i såsen styr hettan. Att göra egen ajvar är visserligen krångligare än att köpa färdig på burk, men resultatet blir väldigt mycket bättre!
Ingredienser
- 1 stor och mogen aubergine
- 4 st röda paprikor
- 3-5 st spansk peppar (beroende på önskad styrka)
- 2 st vitlöksklyftor
- 0.5 dl färskpressad citronsaft
- 2-3 msk jungfruolivolja
- Salt
Gör så här
1 ) Sätt ugnen på 225°.
2 ) Kärna ut paprikorna. Dela varje paprika i fyra delar samt dela auberginen i två delar på längden.
3 ) Lägg paprika och aubergine på en plåt med bakplåtspapper. Rosta tills skalet blivit svartbränt på några ställen.
4 ) Lägg därefter de rostade grönsakerna i en papperspåse eftersom den suger upp överflödig fukt och ånga.
5 ) När auberginen och paprikorna hunnit svalna lite är det dags att ta bort paprikaskinnet och gröpa ur aubergineköttet.
6 ) Hacka aubergine och paprika i bitar.
7 ) Finhacka vitlöken och den spanska pepparn.
8 ) Fräs vitlöken och spanska pepparn tillsammans i en matsked olja.
9 ) Blanda i grönsakerna och fräs i ytterligare några minuter.
10 ) Mixa alltsammans med vinägern i en blender eller med en stavmixer. Krydda, tillsätt resten av oljan och citronsaften.
11 ) Häll upp i tätslutande burkar och låt svalna. Håller i ungefär 2 veckor i kylen.
Tips
Du kan variera styrkan på din sås genom att ta färre eller fler pepparfrukter. Rensa bort kärnorna för en mildare smak, eftersom det är i kärnorna som själva styrkan sitter. Var försiktig så att du inte kliar dig i ögonen eller i ansiktet när du hanterar pepparfrukten, eftersom den är mycket stark.