Recept på Ajvar Relish

Gör din egen fantastiskt goda ajvar. Det är lite krångligare än att köpa den färdiga varianten på burk – men detta blir så mycket bättre. Perfekt som tillbehör till de flesta maträtter och som pålägg på mjukt bröd.

 

Ajvar relish har blivit populärt i Sverige som ett komplement till ketchup eller andra såser. Även som tillbehör till flertalet varma och kalla rätter samt som smörgåspålägg. Ajvar har sitt ursprung i Balkan och ses ofta som en nationalrätt i Albanien, Serbien och Makedonien. Du kan variera styrkan på såsen beroende på ingredienserna, hur mycket chilipeppar du har i såsen styr hettan. Att göra egen ajvar är visserligen krångligare än att köpa färdig på burk, men resultatet blir väldigt mycket bättre!  

Ingredienser

  • 1 stor och mogen aubergine
  • 4 st röda paprikor
  • 3-5 st spansk peppar (beroende på önskad styrka)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0.5 dl färskpressad citronsaft
  • 2-3 msk jungfruolivolja
  • Salt

 

Gör så här

1 ) Sätt ugnen på 225°.

2 ) Kärna ut paprikorna. Dela varje paprika i fyra delar samt dela auberginen i två delar på längden.

3 ) Lägg paprika och aubergine på en plåt med bakplåtspapper. Rosta tills skalet blivit svartbränt på några ställen.

4 ) Lägg därefter de rostade grönsakerna i en papperspåse eftersom den suger upp överflödig fukt och ånga.

5 ) När auberginen och paprikorna hunnit svalna lite är det dags att ta bort paprikaskinnet och gröpa ur aubergineköttet.

6 ) Hacka aubergine och paprika i bitar.

7 ) Finhacka vitlöken och den spanska pepparn.

8 ) Fräs vitlöken och spanska pepparn tillsammans i en matsked olja.

9 ) Blanda i grönsakerna och fräs i ytterligare några minuter.

10 ) Mixa alltsammans med vinägern i en blender eller med en stavmixer. Krydda, tillsätt resten av oljan och citronsaften.

11 ) Häll upp i tätslutande burkar och låt svalna. Håller i ungefär 2 veckor i kylen.  

Tips

Du kan variera styrkan på din sås genom att ta färre eller fler pepparfrukter. Rensa bort kärnorna för en mildare smak, eftersom det är i kärnorna som själva styrkan sitter.  Var försiktig så att du inte kliar dig i ögonen eller i ansiktet när du hanterar pepparfrukten, eftersom den är mycket stark.

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Mindre än 1 vecka kvar

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Mindre än 1 vecka kvar

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.