Recept på underbara citronpepparkakor


Baka dina egna citronpepparkakor, det är fantastiskt gott. 

Det finns pepparkakor – och så finns det pepparkakor. Dessa ljuvligt goda, och juligt goda, pepparkakor med citron överträffar de flesta. Testa att baka dem i jul och njut av den perfekta kombinationen av smaker – du kommer älska dem! 

 

 

Ingredienser kakor

  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 2-3 msk malen kanel (efter tycke och smak)
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 tsk finkornigt salt (vanligt salt)
  • 1 msk bikarbonat
  • 19 dl vetemjöl (inte vetemjöl special)
  • 300 g osaltat smör (rumstempererat)
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 1 citron, samt finrivet skal av samma citron (tvättas innan)
  • 3 dl ljus sirap
  • 3 dl vispgrädde

 

Ingredienser kristyr

  • 2 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1/2 tvättad citron, finrivet skal
  • Lite färskpressad citronsaft (efter tycke och smak samt konsistens)

   

Gör så här

 

Dag nummer ett:

1 ) Ta fram alla kryddor och sikta dem tillsammans med salt och bikarbonat.

2 ) Blanda därefter kryddblandningen med det rumsvarma smöret, , farinsockret, strösockret och ägget.

3 ) Tvätta citronen och tillsätt den tillsammans med sirap, grädde och vetemjöl. Arbeta därefter alltsammans till en smidig deg. Plasta bunken och låt degen svälla och vila över natten i kylskåpet.

4 ) Nu är det dags att blanda kristyr. Vispa florsocker, äggvita och citronsaft med elvisp. Konsistensen ska vara slät men trögflytande. Lägg kristyren i en skål, täck med plastfolie och låt vila i kylen över natten.  

Dag nummer två:

1 ) Mjöla bakbord eller bänkyta och kavla därefter ut degen, ganska så tunt.

2 ) Ta fram pepparkaksformarna, lägg dem på degen och tryck så att du får fram dina former ur degen. Använd evempelvis en stekspade i metall för att lyfta kakorna från ytan. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3 ) Vill du hänga pepparkakorna, egempelvis i fönstren i köket, så behöver du göra hål upptill innan de gräddas.

4 ) Sätt ugnen på 180 grader (inte varmluft).

5 ) Placera plåten mitt i ugnen och låt grädda i cirka 9 minuter. Håll ett öga så att de inte bränns vid.

6 ) Ta fram kristyren och en spritspåse, använd en mycket liten tyll/öppning.

7 ) Spritsa på dina pepparkakor medan de fortfarande är ganska så varma, då fäster det nämligen bättre.

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fräscha örter och grönsaker

Boende

Roterande borste med multimunstycke

Livsstil

Sprayflaska med hällfunktion till olivolja och vinäger

Relaterade rabatter

Boende

Prova Råd & Rön – 3 nr för 45 kronor

Råd & Rön

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.