Recept: Saftig och god chokladkaka

Julens fikabröd behöver inte ha smak av saffran eller kanel. Bjud på en riktigt saftig och smakrik chokladkaka – det kommer bli en succé. Servera med polkagriskross för en extra julig och härlig smak!  

 

Ingredienser kaka (ca 10 personer)

  • 100 g mörk choklad av bra kvalitet
  • 2 dl sstösocker
  • 1 till 1 1/2 dl kakao
  • 2 dl mjölk (standard eller mellan)
  • 150 g smör (rumsvarmt)
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl (inte vetemjöl special)
  • 1 msk vaniljpulver eller 2 msk vaniljsocker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • ströbröd (till formen)

Ingredienser chokladglasyr

  • 75 g mörk blockchoklad
  • 3 msk vispgrädde
  • 1 msk smör

Garnering

  • 1/2 till 1 dl klassiska polkagrisar (av den “glansiga” sorten)

 

Gör så här

1 ) Till denna kaka behöver du en klassisk sockerkaksform eller en springform med avtagbar kant. Ta fram formen, smöra och bröa den.

2 ) Hacka chokladen (det räcker att hacka grovt).

3 ) Ta fram en kastrull och häll i mjölken tillsammans med 1 deciliter av sockret samt all kakao. Koka försiktigt upp under omrörning.

4 ) Ta kastrullen från plattan. Rör i den hackade chokladen och fortsätt röra om tills den smält och blandningen är slät. Låt svalna.

5 ) Sätt ugnen på 175°.

6 ) Ta fram en ren och torr bakbunke. Ha i det rumsvarma smöret tillsammans med resten av sockret. Kör med elvisp i ungefär en minut.

7 ) Vispa i äggen, ett i taget.

8 ) Tillsätt chokladmjölken i bunken, kör med elvispen lite snabbt.

9 ) Ta fram en skål och blanda eller sikta vetemjöl, vaniljpulver (eller vaniljsocker) samt bakpulver i den skålen. Rär sedan ner detta i bunken. Vispa med elvisp.

10 ) Häll smeten i formen.

11 ) Placera formen i nedre delen av ugnen och  grädda den i cirka 50-55 minuter. Känn med provsticka mor slutet för att se om den är klar.

12 ) När kakan är klar är det dags att ta ut den. Låt svalna innan du placerar den på ett fat.

13 ) Nu är det dags att göra själva glasyren. Börja med att hacka chokladen.

14 ) Koka upp grädde och smör i en liten kastrull under omrörning.

15 ) Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Låt stå och svalna i cirka 5 minuter. Rör om tills det är en slät glasyr. Låt glasyren svalna en liten stund (inte för länge eftersom den då stelnar).

16 ) Ta ur kakan ur formen och placera på ett fint fat. Om du bakat i sockerkaksform tippar du upp den (så att den “spetsigare” sidan hamnar uppåt).

17 ) Bred på glasyren på kakan.

18 ) Hacka polkagrisar och strö över glasyren.

19 ) Servera och njut!

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fräscha örter och grönsaker

Boende

Roterande borste med multimunstycke

Livsstil

Sprayflaska med hällfunktion till olivolja och vinäger

Relaterade rabatter

Boende

Prova Råd & Rön – 3 nr för 45 kronor

Råd & Rön

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.