Julens fikabröd behöver inte ha smak av saffran eller kanel. Bjud på en riktigt saftig och smakrik chokladkaka – det kommer bli en succé. Servera med polkagriskross för en extra julig och härlig smak!
Ingredienser kaka (ca 10 personer)
- 100 g mörk choklad av bra kvalitet
- 2 dl sstösocker
- 1 till 1 1/2 dl kakao
- 2 dl mjölk (standard eller mellan)
- 150 g smör (rumsvarmt)
- 2 ägg
- 3 dl vetemjöl (inte vetemjöl special)
- 1 msk vaniljpulver eller 2 msk vaniljsocker
- 1 ½ tsk bakpulver
- ströbröd (till formen)
Ingredienser chokladglasyr
- 75 g mörk blockchoklad
- 3 msk vispgrädde
- 1 msk smör
Garnering
- 1/2 till 1 dl klassiska polkagrisar (av den “glansiga” sorten)
Gör så här
1 ) Till denna kaka behöver du en klassisk sockerkaksform eller en springform med avtagbar kant. Ta fram formen, smöra och bröa den.
2 ) Hacka chokladen (det räcker att hacka grovt).
3 ) Ta fram en kastrull och häll i mjölken tillsammans med 1 deciliter av sockret samt all kakao. Koka försiktigt upp under omrörning.
4 ) Ta kastrullen från plattan. Rör i den hackade chokladen och fortsätt röra om tills den smält och blandningen är slät. Låt svalna.
5 ) Sätt ugnen på 175°.
6 ) Ta fram en ren och torr bakbunke. Ha i det rumsvarma smöret tillsammans med resten av sockret. Kör med elvisp i ungefär en minut.
7 ) Vispa i äggen, ett i taget.
8 ) Tillsätt chokladmjölken i bunken, kör med elvispen lite snabbt.
9 ) Ta fram en skål och blanda eller sikta vetemjöl, vaniljpulver (eller vaniljsocker) samt bakpulver i den skålen. Rär sedan ner detta i bunken. Vispa med elvisp.
10 ) Häll smeten i formen.
11 ) Placera formen i nedre delen av ugnen och grädda den i cirka 50-55 minuter. Känn med provsticka mor slutet för att se om den är klar.
12 ) När kakan är klar är det dags att ta ut den. Låt svalna innan du placerar den på ett fat.
13 ) Nu är det dags att göra själva glasyren. Börja med att hacka chokladen.
14 ) Koka upp grädde och smör i en liten kastrull under omrörning.
15 ) Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Låt stå och svalna i cirka 5 minuter. Rör om tills det är en slät glasyr. Låt glasyren svalna en liten stund (inte för länge eftersom den då stelnar).
16 ) Ta ur kakan ur formen och placera på ett fint fat. Om du bakat i sockerkaksform tippar du upp den (så att den “spetsigare” sidan hamnar uppåt).
17 ) Bred på glasyren på kakan.
18 ) Hacka polkagrisar och strö över glasyren.
19 ) Servera och njut!